|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
16. októbra 2017
Do projektu Hovorme o jedle je zapojených 472 škôl
Vzdelávanie detí na základných školách v oblasti výroby potravín, správnych stravovacích návykov a spotrebiteľského správania je cieľom piateho ročníka ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: phemomenon.com
Bratislava 16. októbra (TASR) – Vzdelávanie detí na základných školách v oblasti výroby potravín, správnych stravovacích návykov a spotrebiteľského správania je cieľom piateho ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorý sa začal dnes a potrvá do piatka 20. októbra. Uviedol to dnes počas otvorenia podujatia na Základnej škole na Sokolíkovej ulici v Bratislave podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Dušan Janíček.Do piateho ročníka podujatia Hovorme o jedle sa podľa slov Janíčka v tomto roku zapojilo 472 základných škôl z celého Slovenska, spomedzi nich sa do súťažno-vzdelávacej aktivity prihlásilo 305 škôl, do výtvarnej časti s témou Chutné maľovanie 406 a v literárnej aktivite s témou "Prečo potraviny nepatria do koša" je zapojených 200 škôl. "Cieľom súťaže je zapojiť do diskusie o potravinách, zdravotných a výživových tvrdeniach potravín, ako sa zdravo stravovať či žiť zdravým životným štýlom, aj tú najmladšiu generáciu," povedal pre TASR Janíček.
Témou dnešného dňa súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle je chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny a zemiaky a plytvanie nimi, v utorok (17.10.) sa deti dozvedia viac informácií o zelenine, ovocí a orechoch, ale i to, odkiaľ jedlo pochádza. Streda (18.10.) bude venovaná mlieku a mliečnym výrobkom a pitnému režimu, štvrtok (19.10.) mäsu, hydine, rybám a vajciam a sledovaniu informácií na obale potravín. Týždeň vyvrcholí piatkovou témou o cukroch a tukoch a téme s názvom Jedz a hýb sa. Každá vyhlásená denná aktivita bude mať svojho víťaza.
"Situácia na Slovensku nie je dobrá, pretože zastúpenie slovenských potravín v nákupných reťazcoch je len 40 percent. Komunikáciu so spotrebiteľom sme zanedbali a cieľom tejto aktivity je, aby sme diskusiu o slovenských potravinách a to, aké účinky majú jednotlivé potraviny na organizmus, rozprúdili," dodal Janíček.
Podľa Róberta Ochabu z Úradu verejného zdravotníctva SR by sa kalorický príjem u detí mal rovnať ich výdaju energie. "Mal by byť zabezpečený dostatok vitamínov a živín, ktoré sú nevyhnutné na rast organizmu oveľa viac ako v dospelom veku," povedal pre TASR.
Strava na Základnej škole na Sokolíkovej ulici bude podľa jej riaditeľky Daniely Ďurkovskej v priebehu tohto týždňa prispôsobená témam, ktoré budú prebiehať. "Budeme si robiť aj zdravé desiaty v našej kuchynke, budú to najmä zeleninové nátierky," dodala pre TASR.
Hlavným organizátorom podujatia je Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a nezisková organizácia Centrum rozvoja znalostí o potravinách.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR