|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 18.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Sláva, Slávka
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
25. júla 2013
Cukrovar v Seredi sa chce rozšíriť, pristaví k historickým objektom
Obvodný úrad životného prostredia v Galante vydal rozhodnutie ku koncepcii rozvoja Slovenských cukrovarov, a.s., Sereď do roku 2018. Zámerom spoločnosti je, aby v danom období ...
Zdieľať
Foto: TASR/Daniel Veselský
Sereď 25. júla (TASR) – Obvodný úrad životného prostredia v Galante vydal rozhodnutie ku koncepcii rozvoja Slovenských cukrovarov, a.s., Sereď do roku 2018. Zámerom spoločnosti je, aby v danom období počas kampane spracovala 750.000 ton cukrovej repy, čo znamená v priemere denne spracovať 6000 ton suroviny.V súlade s tým sa bude prevádzka postupne modernizovať a dopĺňať novými strojno-technologickými zariadeniami a využité budú aj rezervy existujúcich zariadení. Areál cukrovaru sa využíva na výrobu cukru od roku 1907.
K zámeru sa vyjadrovali relevantné inštitúcie. Mesto Sereď uviedlo, že podnik sa bude rozširovať na svojom území, ktoré sa nachádza v priemyselnej zóne mesta a nemá námietky za podmienky, že budú dodržané opatrenia na zmiernenie nepriaznivých vplyvov navrhovanej činnosti na životné prostredie, hygienické limity a platná legislatíva.
Krajský pamiatkový úrad Trnava v stanovisku konštatoval, že priemyselný komplex cukrovaru v Seredi nie je pamiatkovo chránený, ani sa nenachádza v pamiatkovom území, avšak z hľadiska zachovania jeho architektonických hodnôt úrad považuje za potrebné zachovať pôvodné výrobné budovy cukrovaru. Pri realizácii zámeru odporúča zachovať urbanistickú štruktúru podniku vrátane historickej zelene, zachovať a chrániť pôvodné výrobné a administratívne budovy zo začiatku 20. storočia vzhľadom na ich architektonické a urbanistické hodnoty a navrhované novostavby oddeliť od pôvodných historických budov cukrovaru.
Spoločnosť v zámere uviedla, že po reštrukturalizácii odvetvia výroby cukru, ktorej dôsledkom bol zánik viacerých výrobcov, akceptuje súčasné a predpokladané zmeny trendu v pestovaní cukrovej repy a jej spracovania na Slovensku, čo znamená, že plocha pre pestovanie cukrovej repy na Slovensku sa každý rok zvyšuje. Predpokladá postupný rast dodávok cukrovej repy a z toho plynúce požiadavky na zriadenie nových výrobných a skladových kapacít. S výstavbou chce začať v roku 2013 a skončiť za plnej prevádzky v 2018. Výšku investícií spoločnosť neuviedla.
Obvodný úrad životného prostredia v Galante na základe doručených stanovísk rozhodol, že zámer sa nebude posudzovať podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR