|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
07. marca 2011
Cukor na Slovensku môže vďaka iniciatíve EÚ zlacnieť
Európska komisia uvoľnila na trh EÚ celkovo 500 tis. ton cukru a 26 tis. ton izoglukózy v reakcii na nedostatok tejto komodity na svetových trhoch a jej vysoké ceny. Ako informovala ...
Zdieľať
Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) - Európska komisia uvoľnila na trh EÚ celkovo 500 tis. ton cukru a 26 tis. ton izoglukózy v reakcii na nedostatok tejto komodity na svetových trhoch a jej vysoké ceny. Ako informovala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová, tento krok môže priniesť zlacnenie cukru v celej únii vrátane Slovenska. Cena cukru sa podľa nej nielenže dlhodobo udržuje na vysokej úrovni, ale kvôli špekulantom táto komodita ani nie je dostupná. V januári sa priemerná cena cukru vyšplhala na rekordných 784 USD za tonu, keď vzrástla z decembrovej úrovne 767 USD za tonu. Pod enormný nárast sa podľa medzinárodného cenového monitoru EÚ podpísal jeho nedostatok na trhoch, keď už i tak nízke zásoby cukru v Austrálii negatívne ovplyvnil nedávny cyklón v krajine a neistota panuje aj pri dodávkach z Indie.
Za posledné dva hospodárske roky sa podľa Halgašovej prehĺbil záporný rozdiel medzi dostupným a použitým množstvom cukru a izoglukózy až na 1 mil. ton, čo má za následok pokles koncových zásob v EÚ na najnižšiu úroveň od zavedenia reformy v sektore cukru v roku 2006. "Ak by Európska komisia toto opatrenie neprijala, hrozilo by ďalšie zhoršenie situácie na európskom trhu s cukrom," varovala Halgašová. Potravinári mali podľa nej už dlhodobo problémy so zabezpečením kontinuálnej výroby, keďže cukor je pre nich nenahraditeľnou zložkou ich výrobkov.
"Potravinárska komora Slovenska víta rozhodnutie Komisie a predpokladá, že rozhodnutie uvoľniť na trh s cukrom v EÚ časť cukru a izoglukózy, pomôže aspoň čiastočne uspokojiť dopyt po tejto komodite, eliminovať špekulácie enormného zvyšovania cien cukru a odstrániť tak problémy výrobcov potravín," doplnila Halgašová. Podľa komisára EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Daciana Cioloşa, komisia pristúpila k tomuto kroku na základe požiadaviek členských štátov. "V kontexte vysokých svetových cien a nedostatočných zásob cukru pomôžu prijaté opatrenia zlepšiť situáciu na trhoch sprístupnením väčšieho množstva tejto komodity na trhu EÚ. Tento krok je v súlade s mojím záväzkom z októbra minulého roka prijímať výnimočné opatrenia v prípade, ak si to situácia na trhu vyžiada," vysvetlil Cioloş.
Za posledné dva hospodárske roky sa podľa Halgašovej prehĺbil záporný rozdiel medzi dostupným a použitým množstvom cukru a izoglukózy až na 1 mil. ton, čo má za následok pokles koncových zásob v EÚ na najnižšiu úroveň od zavedenia reformy v sektore cukru v roku 2006. "Ak by Európska komisia toto opatrenie neprijala, hrozilo by ďalšie zhoršenie situácie na európskom trhu s cukrom," varovala Halgašová. Potravinári mali podľa nej už dlhodobo problémy so zabezpečením kontinuálnej výroby, keďže cukor je pre nich nenahraditeľnou zložkou ich výrobkov.
"Potravinárska komora Slovenska víta rozhodnutie Komisie a predpokladá, že rozhodnutie uvoľniť na trh s cukrom v EÚ časť cukru a izoglukózy, pomôže aspoň čiastočne uspokojiť dopyt po tejto komodite, eliminovať špekulácie enormného zvyšovania cien cukru a odstrániť tak problémy výrobcov potravín," doplnila Halgašová. Podľa komisára EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Daciana Cioloşa, komisia pristúpila k tomuto kroku na základe požiadaviek členských štátov. "V kontexte vysokých svetových cien a nedostatočných zásob cukru pomôžu prijaté opatrenia zlepšiť situáciu na trhoch sprístupnením väčšieho množstva tejto komodity na trhu EÚ. Tento krok je v súlade s mojím záväzkom z októbra minulého roka prijímať výnimočné opatrenia v prípade, ak si to situácia na trhu vyžiada," vysvetlil Cioloş.
Cukor na Slovensku môže vďaka iniciatíve EÚ zlacnieť - diskusné fórum čitateľov