Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Veda

18. apríla 2016

Čokoládou proti vysokému krvnému tlaku?


Tagy: čokoláda

Experiment študenta UK: epikatechín podávaný potkanom



Zdieľať
čokoláda

Proti vysokému krvnému tlaku (hypertenzii) sa bude možno v budúcnosti bojovať čokoládou, zeleným čajom či červeným vínom. Všetky tieto pochutiny sú totiž zdrojom epikatechínu – prírodného antioxidantu. Experiment študenta Univerzity Komenského v Bratislave (UK) Štefana Lukáča (realizovaný na potkanoch) potvrdil, že epikatechín spomalil nárast krvného tlaku a rozvoj hypertenzie.

Hypertenzia je najčastejším ochorením srdcovo-cievneho systému, ktorým podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpí viac ako tretina dospelej populácie. Vysoký krvný tlak je jedným z hlavných rizikových faktorov ischemickej choroby srdca a cievnych mozgových príhod. Celosvetovo je hypertenzia závažným problémom,  a preto sa hľadajú spôsoby, ako jej nástup zastaviť alebo oddialiť.

Medik UK Štefan Lukáč sledovalúčinok podávania epikatechínuna špeciálnom druhu potkanov, u ktorých sa približne od 5. týždňa života začína spontánne rozvíjať hypertenzia. „Práve od 5. týždňa sa týmto potkanom podávala látka epikatechín rozpustená v pitnej vode. U potkanov sme následne sledovali krvný tlak a pulz a uskutočňovali analýzu tkanív, napríklad - či a ako ovplyvňuje epikatechín produkciu oxidu dusnatého a voľných kyslíkových radikálov v ľavej komore srdca a aorte, ďalej sme sledovali funkčné charakteristiky rôznych ciev a iných parametrov,“ približuje študent 6. ročníka Lekárskej fakulty UK.

Podávanie epikatechínu viedlo k tomu, že potkany, ktoré ho dostávali, mali nižší krvný tlak ako tie, ktoré ho nedostávali. „Epikatechín spomalil nárast krvného tlaku a rozvoj hypertenzie.  Potvrdilo sa nám, že môže pomáhať  v prevencii chorobných zmien, ktoré v organizme vznikajú pri hypertenzii. Jeho účinok súvisel so zvýšením antioxidačnej schopnosti krvnej plazmy a zlepšením produkcie oxidu dusnatého, ktorý je veľmi dôležitý v regulácii krvného tlaku a cievnych funkcií. Oxid dusnatý je kľúčovou látkou, ktorá rozširuje cievy a tým znižuje krvný tlak a zlepšuje prietok krvi tkanivami. Predpokladáme, že práve oxid dusnatý  je kľúčovou molekulou, ktorá zabezpečuje priaznivý účinok epikatechínu,“ vysvetľuje Štefan Lukáč.

Najbohatším zdrojom epikatechínu súkakaové bôby. Prospešnou v boji proti hypertenzii by preto mohla byť aj čokoláda s vysokým podielom kakaa. Epikatechín sa všaknachádza napríklad aj v zelenom a čiernom  čaji, červenom víne  či v ovocí.  „Výskum pomohol k lepšiemu poznaniu mechanizmov, ktorými môže epikatechín spomaľovať rozvoj hypertenzie, čo môže významne prispieť k  zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľstva a tým prispieť k zníženiu nákladov na liečbu hypertenzie a s ňou spojených  ochorení. Výsledky projektu však  zároveň otvorili aj nové otázky, ktoré  bude dôležité riešiť v budúcnosti – napríklad to, aké sú ďalšie tkanivovo špecifické  účinky epikatechínu v organizme, či je možné využiť ho pri iných ochoreniach, ale aj to, či zlepšuje mozgové funkcie,“ uzatvára medik UK.


Tagy: čokoláda
   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Celeste Buckingham a Vladis predstavili spoločnú skladbu
<< predchádzajúci článok
Spevák Axl Rose ide s AC/DC na turné, vystúpia aj vo Viedni a Prahe