|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
10. júla 2012
Čokoláda – zdravý pokrm bohov
Tagy: čokoláda
Možno si myslíte, že čokoláda patrí k hriešnym jedlám, pretože jej nedokážete odolať, hoci sa snažíte schudnúť. Opak je však pravdou. Jednak preto, že kakaovník je po latinsky Theobroma cacao, ...
Zdieľať
BRATISLAVA 10. júla – Možno si myslíte, že čokoláda patrí k hriešnym jedlám, pretože jej nedokážete odolať, hoci sa snažíte schudnúť. Opak je však pravdou. Jednak preto, že kakaovník je po latinsky Theobroma cacao, čo znamená pokrm bohov, a tiež preto, že čokoláda patrí k najzdravším potravinám sveta.
Už asi tušíte, v čom je háčik. Nie je totiž čokoláda ako čokoláda. Najzdravšia je horká s čo najvyšším obsahom kakaa. Ak milujete mliečnu, bielu, orieškovú či plnenú sladkú čokoládu, radšej si od nej odvyknite. Ľudské telo je veľmi prispôsobivé.
Ak napríklad prestanete sladiť kávu, spočiatku sa vám bude zdať nechutná, no časom si zvyknete a začnete si ju vychutnávať tak, ako kedysi s cukrom. Tak je to aj s čokoládou. Čaro kakaa a aj tej pravej čokolády je nielen v chuti, ale aj prospešnosti pre zdravie. Najlepšia čokoláda je tá, ktorá obsahuje viac ako 60 percent kakaa.
Je súčasťou ideálneho jedla
V zaujímavom článku, ktorý sa v decembri 2004 objavil v British Medical Journal, výskumníci predostreli nápad s názvom Polymeal. Preštudovali a zhodnotili všetky výskumy týkajúce sa potravín a zdravia, aby zistili, či dokážu zostaviť ideálne jedlo, ktoré ak by ste konzumovali každý deň, výrazne by znížilo riziko vzniku kardio-vaskulárnych chorôb.
Po všetkých výpočtoch a skúmaniach ho zostavili z týchto surovín – víno, ryby, cesnak, ovocie, zelenina a ... naša čokoláda. Táto kombinácia podľa autorov článku dokáže znížiť riziko vzniku srdcových a cievnych chorôb o neuveriteľných 75 percent.
Zdravie zahalené v kakaových bôboch
Kakao je bohaté na zložky nazývané flavonoidy, ktoré sa nachádzajú aj v brusniciach, jablkách, jahodách, cibuli, čaji a červenom víne. Celkom pekná spoločnosť, však?
V kakau sa vyskytuje konkrétna skupina flavonoidov s názvom flavanoly, ktoré v krvnom obehu bránia látkam podobným tukom upchávať cievy. Ak znížite mieru zrážania krvi, znížite tým aj riziko vzniku infarktu a mŕtvice.
Ako extra bonus kakao obsahuje horčík, jeden z najdôležitejších minerálov pre zdravie srdca. Okrem toho čokoláda znižuje krvný tlak, zlepšuje inzulínovú citlivosť u zdravých ľudí a netreba zabúdať ani na to, že obsahuje antioxidanty.
Čo ukrýva kakaové maslo?
Tuk v čokoláde pochádza z kakaového masla, ktorý má tri zložky. Jednou z nich je kyselina olejová, ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji. Ide o veľmi prospešný tuk pre srdce.
Druhou je kyselina stearová, ktorá má na organizmus neutrálne účinky. Treťou je kyselina palmitová, ktorej by sa nemalo konzumovať priveľa. V čokoláde však tvorí len tretinu tuku, preto ak je vaša porcia malá, nemusíte sa ničoho báť.
Treba si však pamätať, že kakaové maslo je veľmi drahé a mnohí výrobcovia ho radšej nahradia mliečnymi tukmi a stuženými olejmi. A to je ďalší dôvod, aby ste siahli po tých najlepších značkách.
Čokoláda nie je pre každého
Čokoláda môže u niektorých ľudí vyvolať návykové správanie, takže aj tu platí, všetko s mierou. Okrem toho čokoláda obsahuje kofeín, takže ak ste naň citliví, s konzumáciou opatrne. Jonny Bowden, odborník na výživu a autor knihy 150 najzdravších potravín na svete, odporúča týždenne konzumáciu 30 až 60 gramov tých najtmavších, najlahodnejších druhov horkej čokolády, aké nájdete, s najmenej 60 percentami kakaa.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden), Jedlo ako jed, jedlo ako liek (Reader´s Digest výber)
Už asi tušíte, v čom je háčik. Nie je totiž čokoláda ako čokoláda. Najzdravšia je horká s čo najvyšším obsahom kakaa. Ak milujete mliečnu, bielu, orieškovú či plnenú sladkú čokoládu, radšej si od nej odvyknite. Ľudské telo je veľmi prispôsobivé.
Ak napríklad prestanete sladiť kávu, spočiatku sa vám bude zdať nechutná, no časom si zvyknete a začnete si ju vychutnávať tak, ako kedysi s cukrom. Tak je to aj s čokoládou. Čaro kakaa a aj tej pravej čokolády je nielen v chuti, ale aj prospešnosti pre zdravie. Najlepšia čokoláda je tá, ktorá obsahuje viac ako 60 percent kakaa.
Je súčasťou ideálneho jedla
V zaujímavom článku, ktorý sa v decembri 2004 objavil v British Medical Journal, výskumníci predostreli nápad s názvom Polymeal. Preštudovali a zhodnotili všetky výskumy týkajúce sa potravín a zdravia, aby zistili, či dokážu zostaviť ideálne jedlo, ktoré ak by ste konzumovali každý deň, výrazne by znížilo riziko vzniku kardio-vaskulárnych chorôb.
Po všetkých výpočtoch a skúmaniach ho zostavili z týchto surovín – víno, ryby, cesnak, ovocie, zelenina a ... naša čokoláda. Táto kombinácia podľa autorov článku dokáže znížiť riziko vzniku srdcových a cievnych chorôb o neuveriteľných 75 percent.
Zdravie zahalené v kakaových bôboch
Kakao je bohaté na zložky nazývané flavonoidy, ktoré sa nachádzajú aj v brusniciach, jablkách, jahodách, cibuli, čaji a červenom víne. Celkom pekná spoločnosť, však?
V kakau sa vyskytuje konkrétna skupina flavonoidov s názvom flavanoly, ktoré v krvnom obehu bránia látkam podobným tukom upchávať cievy. Ak znížite mieru zrážania krvi, znížite tým aj riziko vzniku infarktu a mŕtvice.
Ako extra bonus kakao obsahuje horčík, jeden z najdôležitejších minerálov pre zdravie srdca. Okrem toho čokoláda znižuje krvný tlak, zlepšuje inzulínovú citlivosť u zdravých ľudí a netreba zabúdať ani na to, že obsahuje antioxidanty.
Čo ukrýva kakaové maslo?
Tuk v čokoláde pochádza z kakaového masla, ktorý má tri zložky. Jednou z nich je kyselina olejová, ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji. Ide o veľmi prospešný tuk pre srdce.
Druhou je kyselina stearová, ktorá má na organizmus neutrálne účinky. Treťou je kyselina palmitová, ktorej by sa nemalo konzumovať priveľa. V čokoláde však tvorí len tretinu tuku, preto ak je vaša porcia malá, nemusíte sa ničoho báť.
Treba si však pamätať, že kakaové maslo je veľmi drahé a mnohí výrobcovia ho radšej nahradia mliečnymi tukmi a stuženými olejmi. A to je ďalší dôvod, aby ste siahli po tých najlepších značkách.
Čokoláda nie je pre každého
Čokoláda môže u niektorých ľudí vyvolať návykové správanie, takže aj tu platí, všetko s mierou. Okrem toho čokoláda obsahuje kofeín, takže ak ste naň citliví, s konzumáciou opatrne. Jonny Bowden, odborník na výživu a autor knihy 150 najzdravších potravín na svete, odporúča týždenne konzumáciu 30 až 60 gramov tých najtmavších, najlahodnejších druhov horkej čokolády, aké nájdete, s najmenej 60 percentami kakaa.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden), Jedlo ako jed, jedlo ako liek (Reader´s Digest výber)
Tagy: čokoláda
Súvisiace články:
Mnohoraké liečivé účinky levandule (27. 7. 2012)
Chôdza prospieva zdraviu a spaľuje kalórie (11. 7. 2012)
Celulitída je zdravotný problém, nielen kozmetický (9. 7. 2012)
Šesť rád, ako sa opäť cítiť mlado (6. 7. 2012)
Denne strácame aj tri litre vody, treba veľa piť (5. 7. 2012)
Zatočte s nespavosťou tou správnou stravou (4. 7. 2012)
Osem tipov, ako si udržať hmotnosť (3. 7. 2012)
Maličkosti, vďaka ktorým budete bývať zdravšie (2. 7. 2012)
Voda je tekutý liek, naučte sa recept na zdravé pitie (27. 6. 2012)
Viac ako 10-násobné riziko Downovho syndrómu! (1. 12. 2005)