|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 18.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Eugen
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
09. marca 2012
Coca-Cola a Pepsi mení výrobu svojich nápojov
Výrobcovia Coca-Cola a Pepsi upravili recepty týchto známych nealkoholických nápojov, aby sa tak vyhli povinnosti umiestniť na fľašky varovanie o obsahu karcinogénov v ich nápojoch. Podľa ...
Zdieľať
BRATISLAVA 9. marca - Výrobcovia Coca-Cola a Pepsi upravili recepty týchto známych nealkoholických nápojov, aby sa tak vyhli povinnosti umiestniť na fľašky varovanie o obsahu karcinogénov v ich nápojoch.
Podľa nového receptu obsahuje karamelové farbivo menej chemikálie s názvom 4-metylimidazol, ktorú nedávno štát Kalifornia pridal na zoznam karcinogénnych látok.
Pozmenený recept v Kalifornii už zaviedli, čoskoro podľa neho majú nápoje začať vyrábať aj v ostatných štátoch USA. Predstavitelia spoločností uviedli, že zmena receptu nebude mať žiaden vplyv na chuť nápojov.
V Európe sa výrobný proces nezmení.
Chemikália 4-metylimidazol má podľa výsledkov jednej štúdie súvis so vznikom rakoviny u myší a potkanov. O tom, či predstavuje riziko aj pre ľudí, však zatiaľ nie je podľa predstaviteľov American Beverage Association žiaden dôkaz.
Americká Správa potravín a liečiv (FDA) tvrdí, že človek by musel za deň vypiť viac než tisíc plechoviek Coca-Coly alebo Pepsi, aby užil rovnaké množstvo 4-metylimidazolu, aké dostali pokusné hlodavce v spomínanej štúdii.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.
„Požiadali sme našich výrobcov karamelu, aby modifikáciou výrobného postupu znížili v karameli množstvo látky 4-MEI, čo ale nebude mať žiaden vplyv na receptúru ani na chutné a vysoko kvalitné výrobky, ktoré od nás spotrebitelia očakávajú. Tieto úpravy nebudú mať vplyv na farbu alebo chuť nápoja Coca-Cola.“
Podľa nového receptu obsahuje karamelové farbivo menej chemikálie s názvom 4-metylimidazol, ktorú nedávno štát Kalifornia pridal na zoznam karcinogénnych látok.
Pozmenený recept v Kalifornii už zaviedli, čoskoro podľa neho majú nápoje začať vyrábať aj v ostatných štátoch USA. Predstavitelia spoločností uviedli, že zmena receptu nebude mať žiaden vplyv na chuť nápojov.
V Európe sa výrobný proces nezmení.
Chemikália 4-metylimidazol má podľa výsledkov jednej štúdie súvis so vznikom rakoviny u myší a potkanov. O tom, či predstavuje riziko aj pre ľudí, však zatiaľ nie je podľa predstaviteľov American Beverage Association žiaden dôkaz.
Americká Správa potravín a liečiv (FDA) tvrdí, že človek by musel za deň vypiť viac než tisíc plechoviek Coca-Coly alebo Pepsi, aby užil rovnaké množstvo 4-metylimidazolu, aké dostali pokusné hlodavce v spomínanej štúdii.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.
KARAMEL V NÁPOJOCH - OFICIÁLNE STANOVISKO SPOLOČNOSTI COCA-COLA
9. marca, 2012
V uplynulých dňoch bola v médiách venovaná rozsiahla pozornosť niektorým mylným názorom na karamel a nápoje spoločnosti Coca-Cola. Je nevyhnutné tieto veci uviesť na pravú mieru a celú záležitosť ozrejmiť:
„Spoločnosť Coca-Cola nemení svoju svetoznámu receptúru nápojov Coca-Cola. Karamelové farbivo vo všetkých našich výrobkoch bolo, je a vždy bude bezpečné. V priebehu rokov sme priebežne modernizovali naše výrobné postupy, náš jedinečný tajný recept sme však nikdy nezmenili.“
„Požiadali sme našich výrobcov karamelu, aby modifikáciou výrobného postupu znížili v karameli množstvo látky 4-MEI, čo ale nebude mať žiaden vplyv na receptúru ani na chutné a vysoko kvalitné výrobky, ktoré od nás spotrebitelia očakávajú. Tieto úpravy nebudú mať vplyv na farbu alebo chuť nápoja Coca-Cola.“
„Udržiavanie najvyššej kvality a zdravotnej nezávadnosti našich skvelých značiek zostává našou najvyššou prioritou. Budeme sa teda naďalej spoliehať na vedecky podložené poznatky, ktoré garantujú zdravotnú nezávadnosť našich výrobkov.“