|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 25.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Katarína
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Sušenie ovocia je skvelý spôsob, ako získať dennú dávku vitamínov a minerálov a zároveň si vychutnať lahodný snack. Kto hľadá zdravú maškrtu, odporúčame vám siahnuť po sušenom ovocí. Vaše telo sa vám poďakuje!
Pri výbere ovocia na sušenie hľadajte ovocie zrelé, ale nie prezreté. Plody by mali byť pevné, bez otlakov a škvŕn. Ak sušíte ovocie v sušičke, nakrájajte ovocie na rovnomerné kúsky, aby sa vysušili rovnomerne. Vyberte si sušičku ovocia, ktorá má dobré recenzie a ktorá má správnu veľkosť pre vaše potreby.
Spísali sme pre vás 7 najčastejších otázok ohľadom sušenia ovocia a podelíme sa s vami aj o tip na šikovných pomocníov do kuchyne - sušičky ovocia.
1. Čo je to sušené ovocie?
Sušené ovocie je ovocie, z ktorého bola odstránená takmer všetka voda, ktorú obsahuje v surovom stave. Ovocie sa umyje, nakrája na plátky, a potom sa vloží do špeciálnych sušičiek ovocia, kde sa niekoľko hodín suší. Počas sušenia potravin dochádza k zníženiu vody, pričom sa dokáže zredukovať až o 95%. V takomto suchom prostredí neprežijú baktérie, kvasinky ani plesne, preto má sušené ovocie dlhšiu trvácnosť.
2. Čo obsahuje sušené ovocie?
Sušené ovocie obsahuje približne rovnaké živiny ako surové ovocie. Sušené ovocie obsahuje oveľa viac vlákniny ako v surovom stave. Okrem toho sušené ovocie obsahuje vitamíny A, C a E, železo a rôzne antioxidanty.
3. Aké sú jeho výhody?
Sušené ovocie môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a poskytnúť telu základné vitamíny a minerály. Niektoré štúdie dokazujú, že sušené slivky dokážu znížiť zlý cholesterol. Sušené ovocie môžu konzumovať aj deti, ktoré už prijímajú tuhú stravu.
4. Ako jesť sušené ovocie?
Pre jeho koncentrovanú formu je dôležité konzumovať sušené ovocie s mierou. Dobré je poobzerať sa aj po sušenom ovocí, ktoré neobsahuje pridaný cukor ani konzervačné látky.
Sušené ovocie je zdravá a chutná maškrta pre deti aj dospelých. Je ideálne na rýchle občerstvenie alebo zdravý doplnok raňajok - napríklad do jogurtu, ovsených vločiek, alebo aj len tak samotné ako zdravá maškrta. Sušené ovocie je tiež skvelý spôsob, ako pridať ovocie do receptov, ako sú muffiny, chleby a granola tyčinky. Ak teda hľadáte nový spôsob, ako si vychutnať ovocie, skúste si ho pripraviť v sušičke ovocia!
5. Ktoré sušené ovocie je najzdravšie?
Pokiaľ ide o najzdravšie sušené ovocie, hľadajte ovocie, ktoré neobsahuje pridaný cukor a nebolo ošetrené oxidom siričitým. Oxid siričitý sa používa na konzervovanie sušeného ovocia a pomáha ovociu zachovať si pôvodnú farbu. Príliš veľa oxidu siričitého však môže spôsobiť tráviace problémy.
6. Ako skladovať sušené ovocie?
Čo sa týka skladovania sušeného ovocia, odporúčame ho skladovať v uzavretej nádobe alebo vrecúšku na suchom a tmavom mieste.
7. Vedeli ste o tom, že kupované nie je také zdravé, ako by sa mohlo zdať?
Aby sušené ovocie vydržalo v reťazcoch čo najdlhšie, výrobcovia doň pridávajú veľa cukru a oxid siričitý. Jednoducho sa tak môže stať, že vás po zjedení kupovaného sušeného ovocia bude trápiť nadúvanie či plynatosť. Skvelým riešením sú preto domáce sušičky ovocia, pri ktorých máte proces sušenia ovocia pod kontrolou.
Sušička na ovocie vám umožní konzervovať rôzne potraviny. Môžete ju použiť na sušenie jabĺk, banánov, hrozna, marhúľ a iného ovocia. Postup je jednoduchý, výsledky chutné a zdravé!