![]() |
18. septembra 2016
Sladké zemiaky sú naozaj veľmi známe. Pomerne málo ľudí si ale myslí, že sú zdravšie. Ale čo je pravda a čo mýtus? Sladké zemiaky sú pôvodom zo Strednej a Južnej Ameriky. Existuje asi 400 druhov sladkých zemiakov a ich farba je často žltooranžová. Chuť je podobná mrkve alebo tekvici a majú mierne sladkú chuť. Môžeme ich pripraviť varené, vyprážané, pečené alebo ako pyré.
Sú sladké zemiaky zdravšie ako zemiaky?
Sladké zemiaky sú ako aj klasické zemiaky bohaté na zinok, draslík a ďalšie vitamíny. Ale sladké zemiaky majú vyšší obsah vitamínu A a vysoký obsah vlákniny. Okrem toho obsahujú aj viac cukru. Niektoré batáty majú nižší glykemický index ako klasické zemiaky. Tak môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi u pacientov s diabetom 2. typu.
Sladké zemiaky obsahujú fialové antokyány, ktoré chránia organizmus pred škodlivými voľnými radikálmi a ťažkými kovmi. Môžu tiež priniesť zlepšenie pri syndróme dráždivého čreva a črevnej sliznice a ich zápale pri pravidelnej konzumácii. Fialové pigmenty pomáhajú zvrátiť poškodenie pečene, spôsobené príliš vysokým obsahom cholesterolu.
©2005-2025 Denník 24hodin | Webdesign by WEBkomplex.sk |