|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
06. augusta 2016
Citlivosť na obilniny u neceliatikov je tiež ochorením
Ľudia, ktorí po konzumácii obilnín pociťujú ...
Zdieľať
Podľa štúdie amerických a talianskych vedcov podobne ako u celiatikov, aj u ľudí s intoleranciou na obilniny dochádza k porušeniu tenkého čreva.BRATISLAVA 6. augusta (WebNoviny.sk) - Ľudia, ktorí po konzumácii obilnín pociťujú nevoľnosť, no netrpia celiakiou, majú taktiež ochorenie imunitného systému. Vyplýva to zo štúdie amerických a talianskych vedcov, podľa ktorých ľudia citliví na obilniny zažívajú biologicky opodstatnené reakcie na lepok nachádzajúci sa v pšenici, žite a jačmeni. Ich príznaky sa však pritom líšia od tých, s ktorými sa stretávajú celiatici.
Odborníci na čele s Petrom Greenom z Columbia University Medical Center porovnali vzorky krvi 80 ľudí, u ktorých sa prejavuje neznášanlivosť na obilniny, 40 pacientov trpiacich celiakiou a 40 zdravých ľudí, pričom zistili, že podobne ako u celiatikov, aj u ľudí citlivých na obilniny dochádza k porušeniu tenkého čreva. Z analýzy však vyplynulo, že ide o odlišné porušenie, pričom neceliatici citliví na lepok mali v krvi iný typ protilátok a reakcia ich imunitného systému sa líšila od tej u celiatikov.
Podľa výsledkov zverejnených v odbornom časopise Gut, je možné u ľudí s citlivosťou na obilniny pozorovať identifikovateľné a merateľné príznaky, ktoré sa nezhodujú so symptómami celiakie. Ako však Green priblížil, bolo veľmi náročné bližšie zaradiť skupinu ľudí, ktorí hlásia tráviace ťažkosti spôsobené obilninami, keďže na rozdiel od celiatikov nie je u nich možné zistiť prítomnosť ochorenia výlučne prostredníctvom krvných testov a biopsie.
"Okrem toho, že uvádzali nevoľnosť, keď jedia pšenicu, sme nemali žiadne biomarkery alebo niečo, čo by naznačovalo istý proces choroby," vysvetlil. Ďalším krokom by teda malo byť skúmanie fungovania ich tenkých čriev. "Naskytla sa nám možnosť vytvoriť test. Potom by sme dokázali jednotlivé osoby kategorizovať a vhodne s nimi zaobchádzať," dodal Green, ktorý v Columbia University Medical Center vedie centrum výskumu celiakie.
Informácie pochádzajú z agentúry Reuters a webstránky gut.bmj.com.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Odborníci na čele s Petrom Greenom z Columbia University Medical Center porovnali vzorky krvi 80 ľudí, u ktorých sa prejavuje neznášanlivosť na obilniny, 40 pacientov trpiacich celiakiou a 40 zdravých ľudí, pričom zistili, že podobne ako u celiatikov, aj u ľudí citlivých na obilniny dochádza k porušeniu tenkého čreva. Z analýzy však vyplynulo, že ide o odlišné porušenie, pričom neceliatici citliví na lepok mali v krvi iný typ protilátok a reakcia ich imunitného systému sa líšila od tej u celiatikov.
Podľa výsledkov zverejnených v odbornom časopise Gut, je možné u ľudí s citlivosťou na obilniny pozorovať identifikovateľné a merateľné príznaky, ktoré sa nezhodujú so symptómami celiakie. Ako však Green priblížil, bolo veľmi náročné bližšie zaradiť skupinu ľudí, ktorí hlásia tráviace ťažkosti spôsobené obilninami, keďže na rozdiel od celiatikov nie je u nich možné zistiť prítomnosť ochorenia výlučne prostredníctvom krvných testov a biopsie.
"Okrem toho, že uvádzali nevoľnosť, keď jedia pšenicu, sme nemali žiadne biomarkery alebo niečo, čo by naznačovalo istý proces choroby," vysvetlil. Ďalším krokom by teda malo byť skúmanie fungovania ich tenkých čriev. "Naskytla sa nám možnosť vytvoriť test. Potom by sme dokázali jednotlivé osoby kategorizovať a vhodne s nimi zaobchádzať," dodal Green, ktorý v Columbia University Medical Center vedie centrum výskumu celiakie.
Informácie pochádzajú z agentúry Reuters a webstránky gut.bmj.com.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.