![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Sobota 22.2.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Etela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
15. apríla 2009
Čistič kuchynského oleja
Použitý kuchynský olej z fritovacieho hrnca sa dá v dnešnej dobe rafinovať a znovu využiť ako biopalivo v spaľovacích motoroch; väčšinou sa však vylieva a vyjde úplne nazmar.
Zdieľať
Novinkou, ktorá by mohla zavedenú prax výrazne zmeniť, je filtračná nádoba Panasonic TK-CT10. Filtračná nádoba pripomína obyčajnú rýchlovarnú kanvicu a umožňuje použiť rovnaký fritovací olej až desať krát. Použitý olej prechádza dvojakou filtráciou – väčšie nečistoty odstráni klasický papierový filter, s menšími si následne poradí špeciálna uhlíková „eko-cartridge“. Prefiltrovaný olej zostáva „uskladnený“ v nádobe až po ďalšie použitie, takže v kuchyni nezostane nepríjemný zápach po prepálenom oleji. Eko-cartridge sa vymieňa po desiatich použitiach. Do nerezovej filtračnej nádoby je možné naliať olej s teplotou maximálne 180 oC. Tento praktický kuchynský doplnok sa v Japonsku začal predávať 1 apríla.
Nerezové prevedenie znesie
aj vysoké teploty oleja.
Dvojstupňový systém filtrácie