![]() |
04. septembra 2020
Čierne ríbezle stoja oproti červením a bielim tak trochu v pozadí. Deťom moc nechutia a tmavé nevzhľadné guličky nelákajú ani dospelých. Kým červený je otrhaný do poslednej guľky, čierny zostáva nedotknutý. Čierne zlato záhradky je trošku opomínané, ale neprávom. Čierne ríbezle totiž obsahujú veľké množstvo vitamínov a antioxidantov, ktoré dokážu účinne bojovať proti mnohým civilizačným chorobám. Navyše posilňuje imunitu, má protizápalové účinky a využitie nájdu aj listy.
Verili by ste, že v jednej porcii čiernych ríbezlí sa skrýva takmer denná dávka potrebných vitamínov? Áno, nie je potrebné kupovať drahé preparáty, pretože čierne ríbezle obsahujú 150-220 mg vitamínu C na 100 gramov plodov, čo je najviac zo všetkých bežne dostupných ovocných druhov. Okrem obrovskej dávky céčka obsahuje vitamíny A, P, E a radu B. Bobule skrývajú tiež celý rad flavonoidov, pektínov (najmä resverastrol), ktorý účinne obmedzuje rakovinové bujnenie, a silice. Z minerálov sú obsiahnuté hlavne železo, vápnik, horčík, mangán alebo draslík. Jemne zvieravú chuť spôsobujú triesloviny.
©2005-2025 Denník 24hodin | Webdesign by WEBkomplex.sk |