|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 31.1.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Emil
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
04. septembra 2020
Čierne ríbezle ukazujú, akú veľkú silu môže mať príroda: Je to veľký bojovník proti rakovine, cukrovke i srdcovým chorobám
Neuveríte, čím ešte prekvapí čierne zlato zo záhradky!
Zdieľať
Čierne ríbezle stoja oproti červením a bielim tak trochu v pozadí. Deťom moc nechutia a tmavé nevzhľadné guličky nelákajú ani dospelých. Kým červený je otrhaný do poslednej guľky, čierny zostáva nedotknutý. Čierne zlato záhradky je trošku opomínané, ale neprávom. Čierne ríbezle totiž obsahujú veľké množstvo vitamínov a antioxidantov, ktoré dokážu účinne bojovať proti mnohým civilizačným chorobám. Navyše posilňuje imunitu, má protizápalové účinky a využitie nájdu aj listy.
Denná dávka vitamínov v jednej porcii
Verili by ste, že v jednej porcii čiernych ríbezlí sa skrýva takmer denná dávka potrebných vitamínov? Áno, nie je potrebné kupovať drahé preparáty, pretože čierne ríbezle obsahujú 150-220 mg vitamínu C na 100 gramov plodov, čo je najviac zo všetkých bežne dostupných ovocných druhov. Okrem obrovskej dávky céčka obsahuje vitamíny A, P, E a radu B. Bobule skrývajú tiež celý rad flavonoidov, pektínov (najmä resverastrol), ktorý účinne obmedzuje rakovinové bujnenie, a silice. Z minerálov sú obsiahnuté hlavne železo, vápnik, horčík, mangán alebo draslík. Jemne zvieravú chuť spôsobujú triesloviny.
Súvisiace články:
Obmedzte jeden z najbežnejších zvykov a získate roky života navyše, tvrdia vedci (26. 7. 2020)
Vitamín D je aj kľúčom k prevencii rakoviny hrubého čreva. Jeho účinky sú pozoruhodné (14. 6. 2020)
Ako správne vybrať prisatého kliešťa a kedy treba nasadiť antibiotiká? Radí doktorka (8. 6. 2020)
Včelie probiotikum, ktoré väčšina Slovákov nepozná. Trúdie mlieko je životabudičom potencie (25. 5. 2020)
Pričasté pitie kávy zvyšuje riziko vzniku troch ochorení. Devastuje kĺby a vedie k nárastu hmotnosti. (19. 5. 2020)
Profesorka Miroslava Kačániová: Najunikátnejší je pohánkový med, najlepší antioxidant je peľ (18. 5. 2020)
Druhy zeleniny, ktoré majú blahodarný vplyv na zdravie žien. Obsahujú mimoriadne cenné látky (18. 4. 2020)
Ako si vypočítať pokles tržieb, ak chce živnostník alebo firma pre koronavírus požiadať o príspevok (31. 3. 2020)
Botanik odporúča: Päť najsilnejších slovenských bylín, ktoré zaberajú aj pri kašli (28. 3. 2020)
Koronavírus príznaky: Experti našli ďalší príznak koronavírusu: Spoznáte ho jednoducho (24. 3. 2020)