24hod.sk    Radíme

19. augusta 2009

Chutné variácie s pivom



Oslavu pre kamarátov alebo rodinu osvieži netradičné pivo, ktoré z nej urobí nezabudnuteľné stretnutie. Možno neviete, že rôzne druhy piva dokážu vynikajúco doplniť mäsité jedlá, syry aj dezerty.



Zdieľať
Chutné variácie s pivom, ktoré si každý veľmi rýchlo osvojí, dotvoria kráľovské stolovanie pre vašich hostí. Z takmer 50 druhov belgických pív, ktoré ponúka prvá špecializovaná pivotéka na Slovensku, si totiž nájde každý to svoje.

Zo širokého výberu pív v Prešporskej pivotéke si môže každý zvoliť také, ktoré sa hodí k podávanému jedlu alebo na určitú príležitosť. Je možné vyberať od klasických ležiakov, silných kláštorných alebo osviežujúcich pšeničných pív, až po jemné a lahodné pivá s chuťou ovocia, ktoré preferujú hlavne dámy. Samozrejme s výberom vždy radi pomôžeme,“ približuje Mgr. Peter Blahút, zakladateľ Prešporskej pivotéky.

Chutné variácie s pivom: 
 

Kuracie mäso

Kuracie mäso vhodne doplní Lindemans Faro, ktoré svojou sviežou sladkokyslou chuťou doplní jeho ľahkosť. Rovnako nesklame Cantillon Gueuze -  suché a farbisté pivo spontánne kvasené divokými kvasinkami. Tento klasický gueuze má komplexný korenistý charakter pripomínajúci šampanské.

 

Grilovaný syr

Ku grilovanému enciánu alebo k nive sa perfektne hodia kláštorné alebo tzv. trapistické pivá. Zvoliť môžete  Chimay alebo Tripel Karmeliet, ktorý sa varí z troch druhov zŕn.  Jačmeň, ovos a pšenica sa varia v surovom aj zosladovanom stave, pivo je silne korenené, čo vytvára zaujímavú celistvú chuť.

 

Steaky 

Ku steakom sa perfektne hodí Rochefort Trappistes. Je to pivo červeno-hnedej farby s kompaktnou penou, vyváženou komplexnosťou a širokým spektrom chutí (portského vína, marhúľ, dubu, medu, korenín...) so silným podtónom alkoholu. Svojím karamelovým telom sa najlepšie hodí k slaným jedlám.  

 

 

Diabolské kura či klobásky

K pikantným a korenistým jedlám je vhodné zvoliť populárny ležiak Jupiler alebo Stella Artois.  Pivá, ktoré vznikajú tzv. spodným kvasením pri vyšších teplotách, sú známe čistou chuťou chmeľu a sladu s jemným nádychom ovocia. Svojou sviežosťou sú ideálne na rýchle zahasenie smädu.

 

Dezerty

Milovníkov sladkého isto prekvapí, ako sa hodí k ovociu a sladkým dezertom pivo s chuťou višne, či maliny. Svieže ovocné pivá, napríklad Kriek (čerešňové) alebo Framboise (malinové), tvoria výborný doplnok posledného chodu, ktorý po dobrom grilovanom mäsku určite ocení každý hosť.

   Tlač    Pošli

https://www.24hod.sk/chutne-variacie-s-pivom-cl85031.html