Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

19. augusta 2009

Chutné variácie s pivom



Oslavu pre kamarátov alebo rodinu osvieži netradičné pivo, ktoré z nej urobí nezabudnuteľné stretnutie. Možno neviete, že rôzne druhy piva dokážu vynikajúco doplniť mäsité jedlá, syry aj dezerty.



Zdieľať
Chutné variácie s pivom, ktoré si každý veľmi rýchlo osvojí, dotvoria kráľovské stolovanie pre vašich hostí. Z takmer 50 druhov belgických pív, ktoré ponúka prvá špecializovaná pivotéka na Slovensku, si totiž nájde každý to svoje.

Zo širokého výberu pív v Prešporskej pivotéke si môže každý zvoliť také, ktoré sa hodí k podávanému jedlu alebo na určitú príležitosť. Je možné vyberať od klasických ležiakov, silných kláštorných alebo osviežujúcich pšeničných pív, až po jemné a lahodné pivá s chuťou ovocia, ktoré preferujú hlavne dámy. Samozrejme s výberom vždy radi pomôžeme,“ približuje Mgr. Peter Blahút, zakladateľ Prešporskej pivotéky.

Chutné variácie s pivom: 
 

Kuracie mäso

Kuracie mäso vhodne doplní Lindemans Faro, ktoré svojou sviežou sladkokyslou chuťou doplní jeho ľahkosť. Rovnako nesklame Cantillon Gueuze -  suché a farbisté pivo spontánne kvasené divokými kvasinkami. Tento klasický gueuze má komplexný korenistý charakter pripomínajúci šampanské.

 

Grilovaný syr

Ku grilovanému enciánu alebo k nive sa perfektne hodia kláštorné alebo tzv. trapistické pivá. Zvoliť môžete  Chimay alebo Tripel Karmeliet, ktorý sa varí z troch druhov zŕn.  Jačmeň, ovos a pšenica sa varia v surovom aj zosladovanom stave, pivo je silne korenené, čo vytvára zaujímavú celistvú chuť.

 

Steaky 

Ku steakom sa perfektne hodí Rochefort Trappistes. Je to pivo červeno-hnedej farby s kompaktnou penou, vyváženou komplexnosťou a širokým spektrom chutí (portského vína, marhúľ, dubu, medu, korenín...) so silným podtónom alkoholu. Svojím karamelovým telom sa najlepšie hodí k slaným jedlám.  

 

 

Diabolské kura či klobásky

K pikantným a korenistým jedlám je vhodné zvoliť populárny ležiak Jupiler alebo Stella Artois.  Pivá, ktoré vznikajú tzv. spodným kvasením pri vyšších teplotách, sú známe čistou chuťou chmeľu a sladu s jemným nádychom ovocia. Svojou sviežosťou sú ideálne na rýchle zahasenie smädu.

 

Dezerty

Milovníkov sladkého isto prekvapí, ako sa hodí k ovociu a sladkým dezertom pivo s chuťou višne, či maliny. Svieže ovocné pivá, napríklad Kriek (čerešňové) alebo Framboise (malinové), tvoria výborný doplnok posledného chodu, ktorý po dobrom grilovanom mäsku určite ocení každý hosť.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Na Slovensku štartuje nová televízna stanica DOMA
<< predchádzajúci článok
T-Mobile Music City prichádza do Zvolena