|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
14. októbra 2013
Chronickou podvýživou trpí vyše 870 miliónov ľudí na svete
"Trvalo udržateľné potravinové systémy v službe potravinovej bezpečnosti a výživy" - to je v roku 2013 téma Svetového dňa výživy, ktorý pripadá na 16. októbra.
Zdieľať
Rím/Bern/Madrid/Viedeň 14. októbra (TASR) - "Trvalo udržateľné potravinové systémy v službe potravinovej bezpečnosti a výživy" - to je v roku 2013 téma Svetového dňa výživy, ktorý pripadá na 16. októbra.
Ako ďalej informovala Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) na svojej internetovej stránke, téma Svetového dňa výživy má poslúžiť ako "sprievodca" pri oslavách tohto dňa a zároveň má pomôcť verejnosti, aby viac chápala problémy súvisiace s odstraňovaním hladu vo svete. V súčasnosti trpí chronickou podvýživou vyše 870 miliónov ľudí, zdôraznila FAO.
Vzorce rozvoja, ktoré nie trvalo udržateľné, škodia životnému prostrediu, ohrozujú ekosystémy a biodiverzitu, ktoré sú nevyhnutné pre budúcu potravinovú bezpečnosť ľudí, pokračuje FAO. Svetový deň výživy, známy aj pod názvom Svetový deň potravín, má v roku 2013 viesť ľudstvo aj k tomu, aby hľadalo odpovede na tieto otázky súvisiace s trvalo udržateľným potravinovým systémom, s tým, ako sa k nemu dopracovať a čo treba zmeniť, aby sa to podarilo.
Svetový deň výživy sa spravidla pripomína vo vyše 150 krajinách sveta. Termín tohto svetového dňa - 16. október - pripomína vznik založenia FAO v roku 1945 v kanadskom Québecu.
Prvý Svetový deň potravín bol 16. októbra 1981. FAO je hlavným orgánom OSN pre otázky rozvoja poľnohospodárskych oblastí. Svojimi aktivitami sa usiluje znižovať a zmierňovať chudobu a hlad vo svete.
Na ten istý deň, 16. októbra, pripadá aj Svetový deň chleba. Prakticky všade na svete sa chlieb chápe ako základná a súčasne aj ako symbolická potravina. Chlieb nasýti človeka, treba naň pracovať, ale sa oň aj podeliť. Práve v delení sa o chlieb treba vidieť symbol solidarity.
Chlieb sprevádza človeka od vzniku prvých civilizácií a aj dnes mu patrí dôstojné miesto na stole. Patrí nielen medzi základné potraviny, ale v mnohých kútoch sveta aj k najdôležitejšej zložke stravy, preto sa často považuje za synonymum života, bezpečia a dostatku. Biely či čierny chlieb zabezpečuje výživu, poskytuje proteíny, vitamíny, stopové prvky.
Chlieb má dôležité miesto aj v náboženských tradíciách, v legendách, mýtoch, či miestnych zvykoch.
Medzinárodný zväz pekárov v úsilí o pozdvihnutie povedomia verejnosti o výživových a zdraviu prospešných stránkach chleba založil v roku 2002 Svetový deň chleba s tým, že sa bude konať 16. októbra. Tento deň má zároveň upozorniť na celý proces výroby chleba - od zasiatia obilia cez prácu pekára až po nákup voňavého produktu. Preto v mnohých krajinách okolo 16. októbra organizujú pekárske zväzy či cechy osobitné akcie zamerané na poznanie problematiky tohto remesla. Ponúkajú ochutnávky nových chlebov či pečív.
Zdroje: www.fao.org, www.swissbaker.ch, www.inbp.com, www.uibaker.org, www.panenostro.com
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Hladomor v Somálsku zabil 260-tisíc ľudí, polovicu z nich tvoria deti mladšie ako päť rokov. Foto: TASR/AP
Ako ďalej informovala Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) na svojej internetovej stránke, téma Svetového dňa výživy má poslúžiť ako "sprievodca" pri oslavách tohto dňa a zároveň má pomôcť verejnosti, aby viac chápala problémy súvisiace s odstraňovaním hladu vo svete. V súčasnosti trpí chronickou podvýživou vyše 870 miliónov ľudí, zdôraznila FAO.
Vzorce rozvoja, ktoré nie trvalo udržateľné, škodia životnému prostrediu, ohrozujú ekosystémy a biodiverzitu, ktoré sú nevyhnutné pre budúcu potravinovú bezpečnosť ľudí, pokračuje FAO. Svetový deň výživy, známy aj pod názvom Svetový deň potravín, má v roku 2013 viesť ľudstvo aj k tomu, aby hľadalo odpovede na tieto otázky súvisiace s trvalo udržateľným potravinovým systémom, s tým, ako sa k nemu dopracovať a čo treba zmeniť, aby sa to podarilo.
Svetový deň výživy sa spravidla pripomína vo vyše 150 krajinách sveta. Termín tohto svetového dňa - 16. október - pripomína vznik založenia FAO v roku 1945 v kanadskom Québecu.
Prvý Svetový deň potravín bol 16. októbra 1981. FAO je hlavným orgánom OSN pre otázky rozvoja poľnohospodárskych oblastí. Svojimi aktivitami sa usiluje znižovať a zmierňovať chudobu a hlad vo svete.
Foto: TASR/AP
Na ten istý deň, 16. októbra, pripadá aj Svetový deň chleba. Prakticky všade na svete sa chlieb chápe ako základná a súčasne aj ako symbolická potravina. Chlieb nasýti človeka, treba naň pracovať, ale sa oň aj podeliť. Práve v delení sa o chlieb treba vidieť symbol solidarity.
Na snímke Podnikateľka Slovenska pre rok 2012 Lucia Chorendžáková z Veľkej Lomnice natiera čerstvý chlieb vo svojej pekárni vo Veľkej Lomnici. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Chlieb sprevádza človeka od vzniku prvých civilizácií a aj dnes mu patrí dôstojné miesto na stole. Patrí nielen medzi základné potraviny, ale v mnohých kútoch sveta aj k najdôležitejšej zložke stravy, preto sa často považuje za synonymum života, bezpečia a dostatku. Biely či čierny chlieb zabezpečuje výživu, poskytuje proteíny, vitamíny, stopové prvky.
Chlieb má dôležité miesto aj v náboženských tradíciách, v legendách, mýtoch, či miestnych zvykoch.
Medzinárodný zväz pekárov v úsilí o pozdvihnutie povedomia verejnosti o výživových a zdraviu prospešných stránkach chleba založil v roku 2002 Svetový deň chleba s tým, že sa bude konať 16. októbra. Tento deň má zároveň upozorniť na celý proces výroby chleba - od zasiatia obilia cez prácu pekára až po nákup voňavého produktu. Preto v mnohých krajinách okolo 16. októbra organizujú pekárske zväzy či cechy osobitné akcie zamerané na poznanie problematiky tohto remesla. Ponúkajú ochutnávky nových chlebov či pečív.
Zdroje: www.fao.org, www.swissbaker.ch, www.inbp.com, www.uibaker.org, www.panenostro.com
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR