|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
16. septembra 2011
Chcete uniknúť pred mŕtvicou? Jedzte jablká a hrušky
Zelenina a ovocie s bielou dužinou ako jablká a hrušky pomáhajú chrániť pred mozgovou mŕtvicou. Dokazuje to štúdia, v ktorej vedci desať rokov pozorovali vyše 20-tisíc dospelých ľudí v ...
Zdieľať
BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) - Zelenina a ovocie s bielou dužinou ako jablká a hrušky pomáhajú chrániť pred mozgovou mŕtvicou. Dokazuje to štúdia, v ktorej vedci desať rokov pozorovali vyše 20-tisíc dospelých ľudí v priemernom veku 41 rokov. Ani jeden z účastníkov netrpel na začiatku žiadnou kardio-vaskulárnou chorobou. Všetci každoročne vypĺňali 178-bodový dotazník, ktorý bol zameraný predovšetkým na ovocie a zeleninu. Počas desiatich rokov utrpelo mozgovú mŕtvicu 233 ľudí.
Vedci porovnávaním jedálničkov každého účastníka štúdie zistili, že zelené, oranžové, červené ani fialové ovocie a zelenina s mŕtvicou nesúvisia. U ľudí, ktorí jedli veľa ovocia a zeleniny s bielou dužinou, sa znížilo riziko porážky o 52 percent. Každých 25 gramov takéhoto ovocia a zeleniny denne znižuje riziko o deväť percent. Priemerné jablko má 120 gramov.
"Ak chcete predísť mŕtvici, je veľmi užitočné jesť odporúčanú dávku bieleho ovocia a zeleniny," uviedla vedúca štúdie Linda M. Oude Griep z Wageningen University v Holandsku. "Napríklad, zjedzte denne jedno jablko. Ostatné ovocie a zelenina však môžu chrániť pred ďalšími ochoreniami. Preto je dôležité ich pravidelne konzumovať," dodala.
Informácie zverejnila webová stránka timesofindia.indiatimes.com
Vedci porovnávaním jedálničkov každého účastníka štúdie zistili, že zelené, oranžové, červené ani fialové ovocie a zelenina s mŕtvicou nesúvisia. U ľudí, ktorí jedli veľa ovocia a zeleniny s bielou dužinou, sa znížilo riziko porážky o 52 percent. Každých 25 gramov takéhoto ovocia a zeleniny denne znižuje riziko o deväť percent. Priemerné jablko má 120 gramov.
"Ak chcete predísť mŕtvici, je veľmi užitočné jesť odporúčanú dávku bieleho ovocia a zeleniny," uviedla vedúca štúdie Linda M. Oude Griep z Wageningen University v Holandsku. "Napríklad, zjedzte denne jedno jablko. Ostatné ovocie a zelenina však môžu chrániť pred ďalšími ochoreniami. Preto je dôležité ich pravidelne konzumovať," dodala.
Informácie zverejnila webová stránka timesofindia.indiatimes.com