Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

30. mája 2016

Cez Svetový deň mlieka spracovatelia predstavia jeho výrobu



Na snímke mliečne raňajky.



Zdieľať
Na snímke mliečne raňajky. Foto: JANDL
Bratislava/Rím/Bern/Paríž/Bonn 30. mája (TASR) - Na návrh Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) pripadá Svetový deň mlieka na 1. júna. V tomto termíne sa slávi od roku 2001 a odvtedy sa každý rok počet krajín, zúčastňujúcich sa na oslavách tohto dňa, zvyšuje. Na Slovensku sme si tento deň pripomínali v tretí májový utorok.


Počas Svetového dňa mlieka vo viacerých krajinách výrobcovia a spracovatelia mlieka organizujú pre širšiu verejnosť podujatia, na ktorých ju oboznamujú s celým procesom výroby, spracovania mlieka a mliečnych výrobkov. Tento deň dáva možnosti aj pre akcie pre samotných prvovýrobcov a profesionálnych pracovníkov v odbore mliekarenstva, k slovu sa môžu dostať odborníci na výživu.

Dátum 1. júna FAO vybrala preto, lebo okolo tohto dňa sa problematike mlieka a mliekarenstva sústreďovali podujatia vo viacerých krajinách sveta. FAO navrhla daný deň preto, aby sa počas neho sústredila pozornosť výrobcov aj spotrebiteľov na význam mlieka a spoločne daný deň oslávili.

Hlavný zmysel Svetového dňa mlieka spočíva v zdôrazňovaní mimoriadnej biologickej hodnoty mlieka a mliečnych výrobkov a opodstatnenosti ich konzumácie každý deň. Najmä v záujme udržania a upevnenia zdravia ľudí.

Poukázať na význam mlieka a vyzdvihnúť jeho mimoriadne nutričné vlastnosti vo výžive človeka sa rozhodli lekári a odborníci na výživu v roku 1957 na konferencii o výžive vo švajčiarskom Interlakene.

Lekári a špecialisti na výživu podčiarkujú, že mlieko obsahuje výživné látky nevyhnutné pre stavbu tela a rast v detskom veku človeka. Sú v ňom obsiahnuté látky dôležité pre energetické zabezpečenie existencie organizmu. Mlieko je zdrojom minerálnych látok, vitamínov, enzýmov. Navyše obsahuje základné živiny s vysokou využiteľnosťou a esenciálne látky, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Pritom sa v mlieku vyskytujú v dostatočnom množstve a vo vyváženom pomere.

Okrem bielkovín, mliečneho cukru a vitamínov sú významnou zložkou mlieka aj minerálne látky, spomedzi ktorých sú najdôležitejšími vápnik a fosfor. Oba sú v ľudskej výžive nenahraditeľné na tvorbu kostí a zubov.

Mimoriadne postavenie medzi mliečnymi výrobkami majú kyslomliečne produkty (jogurty, kefíry, acidofilné mlieka, bryndza), ktoré obsahom živých kultúr pozitívne ovplyvňujú metabolickú aktivitu črevnej mikroflóry, stimulujú imunitný systém, prejavujú antikarcinogénnu aktivitu a redukujú sérový cholesterol.

Konzumácia mlieka môže niektorým ľuďom spôsobovať problémy, lebo každý jedinec má rozdielny prah znášanlivosti či neznášanlivosti mliečneho cukru. Miera intolerancie má vplyv aj na intenzitu nežiaducich účinkov — od ľahkých zažívacích nepríjemností či nadúvania cez hnačky až po bolestivé kŕče v tráviacom trakte.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov v množstve minimálne 220 kilogramov na osobu za rok.

Pri príležitosti Svetového dňa mlieka deväť francúzskych spracovateľov mlieka otvorilo a hodlá otvoriť v celej krajine v čase od 21. mája do 10. júna dvere, aby sa verejnosť oboznámila s procesom spracovania mlieka. Prvýkrát v tomto roku sa mliekari pustia širšiu verejnosť do kravínov a chovov dojníc. Chcú ukázať celý proces od starostlivosti o dojnice, cez dojenie až po spracovanie mlieka a jeho plnenia do fliaš či tetrapakových obalov.

V Nemecku podľa stránky tag-der-milch.de okolo 800 detí bude mať príležitosť zoznámiť sa s problematikou výroby mlieka, a to od starostlivosti o zdravie dojníc až po moderný mliekospracujúci priemysel.



Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
V Krupine sa zrazil kamión a autobus, jeden mŕtvy, desiatka zranených
<< predchádzajúci článok
V Košiciach zaznamenali lokálnu epidémiu kliešťovej meningoencefalitíd