![]() |
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
![]() |
||||||
Utorok 4.3.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
![]() |
||||||
Meniny má Kazimír
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
18. marca 2017
Česko začína smerovať k sebestačnosti v pestovaní paradajok
Ilustračná fotografia.
Zdieľať

Najobľúbenejšia zelenina českých spotrebiteľov sa bude pestovať hydropónovou technológiou. Zdeněk Huták, riaditeľ spoločnosti Agro Maryša, ktorej stavba patrí, uviedol, že hydropónia je najčistejším spôsobom, ako dopestovať obľúbené plody. V pôde môžu zostať rozličné prvky a chemické látky, o ktorých sa nič nevie. A všeličo môže priniesť aj dažďová voda. V skleníku je všetko bezpečnejšie. Výživu, ktorú v danej chvíli budú rastliny potrebovať, zabezpečí počítač.
Skleník, v ktorom bude pracovať 50 zamestnancov, bude dostávať teplo z bioplynovej stanice. Kvety rastlín budú opeľovať čmeliaky, ktorých činnosť sa bude riadiť wifi prijímačom.
Vďaka všetkým moderným opatreniam budú rastliny prinášať plody deväť mesiacov v roku. Potom sa pestovanie paradajok ukončí a zamestnanci skleník vyčistia. Po dvojmesačnej technickej prestávke sa znovu začne cyklus sadenia a potom aj zberu úrody.
K českým spotrebiteľom sa dostanú paradajky podstatne rýchlejšie ako zo Španielska či Maroka. Niekedy sú na ceste do strednej Európy aj dva týždne.
Predseda Zeleninárskej únie Čiech a Moravy Jaroslav Zeman v tejto súvislosti podotkol: „Keď sa vozia cez polovicu Európy, je samozrejmé, že ich nemôžu zberať zrelé“.
Česko zatiaľ dováža až 90 % paradajok. Na uspokojenie dopytu po nich z vlastnej produkcie potrebujú Čechy a Morava 250 až 300 hektárov skleníkov. Niektoré sa už stavajú a ministerstvo pôdohospodárstva bude stavbu ďalších podporovať.
Portál iDNES v tejto súvislosti uviedol: „To už dosiahli napríklad Slováci, ktorí vďaka niekoľkým desiatkam hektárov skleníkov na juhu krajiny zásobujú celú republiku paradajkami z vlastnej produkcie. A využívajú pritom teplo z termálnych zdrojov“.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR