Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

02. februára 2019

Českí veterinári našli polovicu podozrivého hovädzieho mäsa z Poľska



Ilustračná snímka.



Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: Kempinski Hotel River Park
 
Praha 2. februára (TASR) - Polovicu z 300 kilogramov podozrivého poľského hovädzieho mäsa sa už v Česku podarilo nájsť a zaistiť. Uviedla to česká Štátna veterinárna správa, ktorá našla časť mäsa aj skladoch v Prahe. Informácie priniesol v sobotu spravodajský portál Novinky.cz.


V Prahe skončilo približne 112 kilogramov mäsa z problematických poľských bitúnkov. "Z toho 55 kilogramov je stále u obchodníka v Prahe 8, ktorý ho má na sklade. Pôjde to na likvidáciu. Budú tiež odobraté vzorky," povedal Petr Majer zo Štátnej veterinárnej správy.

Ďalšie dodávky mäsa smerovali do miest Varnsdorf, Nový Bydžov a Kostelec nad Labem. Celkovo sa do Českej republiky dostalo 300 kilogramov mäsa plus ďalších okolo 100 kilogramov, ktoré boli vrátené do Poľska ešte skôr, než české úrady zistili, že mäso z bitúnkov, kde zabíjali choré kravy, sa v ČR nachádza.

Z Poľska bolo rizikové mäso vyvezené do 13 krajín Európy, napísal portál Novinky.cz.

Zásielku hovädziny vyše 100 kilogramov vrátili z Nového Bydžova do Poľska už skôr vďaka tomu, že na ňu upozornil priamo poľský obchodník. Toto mäso z dvoch dodávok síce nepochádza z problematických bitúnkov, ale veterinári z neho preventívne odobrali vzorky na rozbor.

Český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman v piatok vyzval ľudí, aby si kontrolovali pôvod hovädzieho mäsa.

Podľa Európskej komisie sú kauzou okrem Poľska, Česka alebo Slovenska zasiahnuté aj Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Estónsko, Fínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko.

Na problém predaja mäsa z chorých kráv upozornila poľská televízia TVN24, ktorej reportér sa nechal zamestnať na bitúnku v Mazovskom vojvodstve. Podľa televízie existuje v Poľsku množstvo bitúnkov, ktoré sa na spracovanie mäsa z chorých zvierat špecializujú, pretože z toho plynú mnohonásobne vyššie zisky, než zo spracovania mäsa zo zdravých zvierat.









Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Patora: Dostať sa kvôli reportáži na bitúnok do Poľska trvalo mesiace (2. 2. 2019)
 BÍREŠ: RIZIKOVÉ MÄSO Z POĽSKA SA DOSTALO DO ŠKÔL A REŠTAURÁCIÍ (31. 1. 2019)



nasledujúci článok >>
G. Matečná: Rizikové mäso malo pečiatku poľskej veterinárnej autority
<< predchádzajúci článok
Na letisku v Austrálii zadržali muža, ktorý tvrdil, že má bombu