|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. septembra 2017
Českí potravinári odmietajú tvrdenia o tuzemáku a rakovine
Ilustračné foto. Foto: TASR
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dospel k záveru, že rumová aróma v českom tuzemáku, pôvodne známom ako tuzemský "rum," obsahuje karcinogénnu látku. Konkrétne má ísť o etylester kyseliny mravčej. Úrad ale neidentifikoval mieru rizika.
V súvislosti so zisteniami komora poznamenala, že rumový éter je tradičnou stredoeurópskou arómou a používa sa okrem tuzemáku aj v pekárenských a cukrárskych výrobkoch, či v nealkoholických nápojoch. Ako dodala, vedecké závery EFSA, ktoré boli zverejnené v júli, nevedú k žiadnemu potvrdeniu karcinogenity rumového éteru a výrobkov z neho vyrobených. "Štúdia iba upozorňuje na prítomnosť látok, ktoré sú predmetom diskusie aj v iných potravinách a surovinách," tvrdí komora.
Českí potravinári sa okrem toho obávajú, že v prípade zákazu by napríklad susedné Rakúsko, ktoré si vyrokovalo výnimku, mohlo tamojší "tuzemák" s väčšou koncentráciou arómy, vyrábať naďalej. "Okrem toho, rakúski producenti ho môžu exportovať aj v rámci EÚ. Dá sa tak špekulovať, či avizovaný zákaz nie je len ďalším opatrením, ktoré má zlikvidovať domácich producentov, alebo minimálne obmedziť ich výrobu a sortiment," hnevajú sa českí potravinári.
Český minister pôdohospodárstva Marian Jurečka už informoval, že ak by Brusel chcel ingredienciu úplne zakázať, mohla by Česká republika žiadať o výnimku, ako to v prípade ďalších produktov urobili iné štáty Európskej únie.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR