|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
26. apríla 2015
Českí inšpektori objavili nedostatky v stravovacích zariadeniach
Trh s pohostinstvami by sa mal vyčistiť od tých, ktoré nedodržujú základné hygienické pravidlá alebo zamestnávajú ľudí na čierno. Tento názor vyslovil šéf ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Praha 26. apríla (TASR) - Trh s pohostinstvami by sa mal vyčistiť od tých, ktoré nedodržujú základné hygienické pravidlá alebo zamestnávajú ľudí na čierno. Tento názor vyslovil šéf českej Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Martin Klanica v rozhovore pre denník iDNES. Dodal, že je lepšie pre štát aj spotrebiteľov, aby sa zlí hostinskí venovali radšej niečo inému, v čom by sa im mohlo dariť.Klanica uviedol, že počet zlých pohostinstiev, v ktorých je nielen nízka hygiena, ale zákazníkov aj okrádajú, v poslednom období prudko vzrástol.
Inšpekcia v tomto roku rozšírila svoju pôsobnosť aj na zariadenia spoločného stravovania, prevzala ich od hygienikov. Tri štvrtiny z prevádzok, ktoré inšpektori zavreli, sú práve z pridanej sféry pôsobenia.
Majitelia reštaurácií tvrdia, že musia zamestnávať na čierno a nepriznávať skutočné tržby, aby prežili. Klanica poznamenal, že potom je vhodná otázka, či takí podnikatelia majú miesto na trhu. Či by nebolo lepšie, keby sa z neho vytratili. Dodal, že trh výrazne očistí a urobí na ňom poriadok elektronická evidencia tržieb. Vďaka nej bude na každého vidieť online. "Potom sa uvidí, kto to myslí s biznisom a platením daní vážne", povedal šéf inšpekcie.
Inšpekcia v zariadeniach spoločného stravovania už zistila, že sa v nich dlhodobo zanedbávalo upratovanie. Sú v nich nánosy prachu, mastnota, zvyšky potravín a pokrmov. Chýba im prívod teplej tečúcej vody, umývadla na umývanie rúk zamestnancov, drezy na umývanie potravín. Chýbajú uteráky atď. Ich priestory sú niekedy plesnivé. Vyskytujú sa tam živé i mŕtve hlodavce, trus.
Potraviny sa často skladujú v nefungujúcich alebo veľmi znečistených chladiacich zariadeniach. Na rovnakých pracovných plochách sa tým istým náčiním porciujú suroviny a aj tie už tepelné spracované. Dokonca sa našli aj prípady, keď sa v kuchyniach robili stavebné úpravy a pritom sa v prachu varilo.
Zo 65 zatvorených podnikov bolo podľa webu Potraviny na pranieri najmenej 28 s prevádzkovateľmi ázijského pôvodu. To isté platí pre deväť z 22 zatvorených predajní potravín.
Podľa Klanicu práve dôsledné kontroly inšpekcie prispievajú k tomu, aby sa vytváralo na trhu čestné konkurenčné prostredie. Lebo teraz je to niekedy tak, že kto predáva napríklad potraviny a postupuje v súlade so všetkými predpismi, má výraznú konkurenčnú nevýhodu voči "podnikateľom", ktorí ich pravidlá nedodržujú.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR