|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
15. októbra 2005
Červené víno prospieva zdravému i chorému
Vínna réva je na pestovanie náročná plodina, ale za starostlivosť sa napokon odmení vzácnym mokom, ktorý ľudstvo pozná už okolo šesťtisíc rokov.
Zdieľať
Podľa dnešnej medicíny je základným prínosom vína pre organizmus jeho schopnosť uvoľnovať stres. Odporúčaná dávka je však najviac dva poháre denne. Víno obsahuje antioxidanty, medzi nimi vitamíny C, A, E, ale aj selén, ktoré napospol obmedzujú zhubné pôsobenie voľných radikálov na bunky a chránia tak organizmus pred rozličnými chorobami.
Flavonoidy, obsiahnuté v červenom víne, sú dokonca antioxidantmi ako vitamín E. Medzi účinné antioxidanty v šupkách červeného hrozna patrí kvercetín, pri ktorom boli dokázané protinádorové účinky. Francúzi, ktorí príliš nedbajú na zdravú životosprávu, najmenej zo všetkých Európanov trpia na srdcovocievne choroby vrátane infarktov. Lekári v tom vidia priamu súvislosť s vysokou konzumáciou červeného vína v tejto krajine.