Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Hobby

15. októbra 2005

Červené víno prospieva zdravému i chorému



Vínna réva je na pestovanie náročná plodina, ale za starostlivosť sa napokon odmení vzácnym mokom, ktorý ľudstvo pozná už okolo šesťtisíc rokov.



Zdieľať
Oddávna sa pilo aj ako liek proti rozličným chorobám, prípadne sa v ňom na zvýšenie účinku lúhovali liečivé rastliny. Cenil si ho už Hippokrates, keď povedal: „Víno je vec obdivuhodná, ktorá v primeranej miere prospieva človeku zdravému i chorému.“
Podľa dnešnej medicíny je základným prínosom vína pre organizmus jeho schopnosť uvoľnovať stres. Odporúčaná dávka je však najviac dva poháre denne. Víno obsahuje antioxidanty, medzi nimi vitamíny C, A, E, ale aj selén, ktoré napospol obmedzujú zhubné pôsobenie voľných radikálov na bunky a chránia tak organizmus pred rozličnými chorobami.
Flavonoidy, obsiahnuté v červenom víne, sú dokonca antioxidantmi ako vitamín E. Medzi účinné antioxidanty v šupkách červeného hrozna patrí kvercetín, pri ktorom boli dokázané protinádorové účinky. Francúzi, ktorí príliš nedbajú na zdravú životosprávu, najmenej zo všetkých Európanov trpia na srdcovocievne choroby vrátane infarktov. Lekári v tom vidia priamu súvislosť s vysokou konzumáciou červeného vína v tejto krajine.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Lieska na vitamíny i spevnenie svahov
<< predchádzajúci článok
Tweensky majú nový album