|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. februára 2006
Červené víno je elixír dlhovekosti
Najnovšie výsledky talianskych vedcov naznačujú, že látka nachádzajúca sa v červenom víne zabraňuje poškodeniam DNA, ktoré sú zodpovedné za starnutie. Vedci podávali látku rybám druhu ...
Zdieľať
BRATISLAVA 24. februára (WN/SITA) - Najnovšie výsledky talianskych vedcov naznačujú, že látka nachádzajúca sa v červenom víne zabraňuje poškodeniam DNA, ktoré sú zodpovedné za starnutie. Vedci podávali látku rybám druhu Nothonbranchius furtzeri a podarilo sa im predĺžiť ich životy o polovicu. Za normálnych okolností sa tento druh dožíva desiatich týždňov života a potom hynie na starobu. Neurológ Alessander Cellerin z univerzity v Pise im život predĺžil o viac ako mesiac. Ryby užívali resveratrol, látku, ktorá sa nachádza v červenom víne. Táto látka sa vo zvýšenej miere vyskytuje napríklad v odrode rulandské modré. Resveratrol napríklad u červíkov, alebo kvasiniek mobilizuje látky nazývané sirtuiny, ktorých funkciou je ochrana dedičnej informácie pred poškodením. Defekty DNA sa netýkajú iba prirodzeného starnutia, ale zároveň znásobujú možnosť zhubného bujnenia. Poškodenia v dedičnej informácii totiž postupne znižujú schopnosť tkanív a teda aj orgánov produkovať energiu.
Nižšie živočíchy sa od stavovcov, medzi ktorých patrí aj človek, v mnohom líšia a preto nie je jasné, či má látka rovnako silný účinok aj v prípade človeka. Rybám dali vedci prednosť pred myšami, ktoré sa často využívajú na podobné pokusy. Keďže v laboratórnych podmienkach sa dožívajú okolo dvoch rokov, na výsledky by vedci čakali príliš dlho. Do pokusu zapojili 150 rýb, ktorým podávali potravu s rôznym obsahom resveratrolu. Pokiaľ bolo množstvo látky v krmive zanedbateľné, nedostavili sa ani čakané výsledky. Stredne vysoké dávky im ale predĺžili život asi o tretinu. Pri vysokých dávkach im životy predĺžili o celú polovicu. Ich kondícia pritom bola optimálna. Testovali im napríklad pamäť a zistili, že niektoré veci si pamätajú lepšie, ako jedince, ktoré látku neužívali. Neskôr im vyšetrili aj mozgy. U rýb, ktoré resveratrol užívali, sa neobjavili výrazné známky ubúdania nervových buniek. Ešte väčšie prekvapenie spôsobil objav, že ich svaly fungovali ako v mladosti.
Výsledky pozorovania zverejnil časopis Current Biology.
FOTO:SITA
Súvisiace články:
Z ľadového zberu bude víno asi veľmi kvalitné, povedal Petrech (8. 1. 2009)
V novom vinárskom komplexe v obciach Modra a Vištuk chcú vyrábať kvalitné víno (27. 7. 2008)
Červené víno môže mať blahodarný vplyv na život (4. 7. 2008)
Brusel odsúhlasil Tokajskú vinohradnícku oblasť na Slovensku (29. 4. 2008)