|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Streda 6.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Renáta
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
16. februára 2012
Čerstvé pečivo z mrazeného cesta bude minulosťou
Pečivo, ktoré veľké obchodné reťazce pečú vo vlastných pekárňach z mrazeného cesta, no na pultoch sa predáva ako čerstvé, by malo byť minulosťou. Ministerstvo pôdohospodárstva ...
Zdieľať
BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) - Pečivo, ktoré veľké obchodné reťazce pečú vo vlastných pekárňach z mrazeného cesta, no na pultoch sa predáva ako čerstvé, by malo byť minulosťou.
Ministerstvo pôdohospodárstva do medzirezortného pripomienkového konania predložilo tri vyhlášky, ktorých cieľom je oddeliť čerstvé potraviny od zmrazených. Na štvrtkovej tlačovej besede o tom informoval šéf agrorezortu Zsolt Simon.
Dve vyhlášky zasahujú do oblasti mrazených výrobkov. "Toto má jediný cieľ, aby desaťročnú zamrazenú sviňu nemohli predávať ako čerstvý bôčik," uviedol minister s tým, že vďaka vyhláške tak zákazník nedostane tovar starý aj niekoľko rokov.
Tretia vyhláška sa týka oblasti obilnín. Podľa Simona sa totiž na Slovensku rozmáha nový fenomén s pekárňami, ktoré nie sú v skutočnosti pekárňami. Po novom bude môcť označenie pekárenský výrobok mať len to pečivo, ktoré bude umiestnené na trh do 24 hodín od jeho vyrobenia, pričom v procese výroby nebola použitá technológia zmrazenia.
Výrobky, ktoré boli najskôr upečené a potom zmrazené, budú označované ako rozmrazené. Pečivo, ktoré obchodné reťazce upiekli zo zmrazeného cesta, už nebude čerstvé, ale dopečené. "Tým definujeme aj názov pekárne ako potravinovej prevádzkarne," doplnil Simon s tým, že vyhláška sa tak dotkne aj obchodných reťazcov, ktorú budú musieť svoje "vlastné pekárne" premenovať napríklad na "dopekárne".
Výrobok, ktorý bol zmrazený, obsahuje podľa Simona veľa konzervantov a jeho trvanlivosť je jeden až dva dni. "Z riadneho cesta je trvanlivosť tri až päť dní," poznamenal. Simon očakáva, že vyhlášky budú v platnosti približne o pol roka.
Ministerstvo pôdohospodárstva do medzirezortného pripomienkového konania predložilo tri vyhlášky, ktorých cieľom je oddeliť čerstvé potraviny od zmrazených. Na štvrtkovej tlačovej besede o tom informoval šéf agrorezortu Zsolt Simon.
Dve vyhlášky zasahujú do oblasti mrazených výrobkov. "Toto má jediný cieľ, aby desaťročnú zamrazenú sviňu nemohli predávať ako čerstvý bôčik," uviedol minister s tým, že vďaka vyhláške tak zákazník nedostane tovar starý aj niekoľko rokov.
Tretia vyhláška sa týka oblasti obilnín. Podľa Simona sa totiž na Slovensku rozmáha nový fenomén s pekárňami, ktoré nie sú v skutočnosti pekárňami. Po novom bude môcť označenie pekárenský výrobok mať len to pečivo, ktoré bude umiestnené na trh do 24 hodín od jeho vyrobenia, pričom v procese výroby nebola použitá technológia zmrazenia.
Výrobky, ktoré boli najskôr upečené a potom zmrazené, budú označované ako rozmrazené. Pečivo, ktoré obchodné reťazce upiekli zo zmrazeného cesta, už nebude čerstvé, ale dopečené. "Tým definujeme aj názov pekárne ako potravinovej prevádzkarne," doplnil Simon s tým, že vyhláška sa tak dotkne aj obchodných reťazcov, ktorú budú musieť svoje "vlastné pekárne" premenovať napríklad na "dopekárne".
Výrobok, ktorý bol zmrazený, obsahuje podľa Simona veľa konzervantov a jeho trvanlivosť je jeden až dva dni. "Z riadneho cesta je trvanlivosť tri až päť dní," poznamenal. Simon očakáva, že vyhlášky budú v platnosti približne o pol roka.