|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. januára 2013
Čerstvé ovocie a zelenina by mali byť súčasťou stravy detí
Strava detí by mala byť pestrá, aby pokrývala vysoké nároky vyvíjajúceho sa organizmu a preto by v nej nemalo chýbať čerstvé ovocie a zelenina. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla ...
Zdieľať
BRATISLAVA 4. januára (WEBNOVINY) - Strava detí by mala byť pestrá, aby pokrývala vysoké nároky vyvíjajúceho sa organizmu a preto by v nej nemalo chýbať čerstvé ovocie a zelenina.
Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Lenka Skalická, ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka dospelých aj detí. V súčasnosti podľa nej otázka dostatočnej konzumácie ovocia a zeleniny u detí a mládeže rezonuje nielen v odbornej, ale i v laickej verejnosti.
Ovocie a zelenina ako prirodzené zdroje vitamínov a minerálnych látok majú veľký význam ako zložka správnej výživy každého jednotlivca. "Vo výžive majú nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy organizmu," informovala s tým, že ovocie a zeleninu sa odporúča konzumovať v piatich porciách denne, najmä v čerstvom stave.
Výživová hodnota zeleniny sa však neznižuje ani dusením, varením či restovaním. "Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na ich dôkladné umývanie," dodala Lenka Skalická. Ovocie i zelenina obsahujú päť najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré pozitívne vplývajú na telesnú a duševnú kondíciu, posilňujú imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie. Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného ide o vitamíny, vlákninu, mastné kyseliny, fruktózu a iné jednoduché cukry, ako aj minerálne látky a z nich predovšetkým draslík.
Od roku 2009 sú slovenské základné a materské školy podľa hovorkyne ÚVZ SR zapojené do projektu "Školské ovocie - Ovocie a zelenina do škôl". Jeho cieľom je podporiť konzumáciu ovocia a zeleniny u detí v predškolskom a školskom veku. Do programu sú podľa Skalickej zapojené materské a základné školy pre žiakov od šesť do 15 rokov a špeciálne druhy škôl pre žiakov od troch do 15 rokov.
"Dotované ovocie a zeleninu nie je možné použiť na prípravu jedál a sú určené len na konzumáciu žiakmi v rámci projektu," doplnila pre agentúru SITA. Tento projekt je financovaný z Európskej únie, pričom finančná podpora EÚ pre Slovenskú republiku bola pôvodne určená pre zhruba 300-tisíc detí vo veku od troch do 15 rokov. Preto na projekt „Školské ovocie - Ovocie a zelenina do škôl“ s cieľom zlepšiť stravovacie návyky detí a znížiť výskyt obezity vyčlenila únia pre 27 členských štátov 90 miliónov eur.
"Takmer tri štvrtiny ceny dodávaného ovocia a zeleniny do slovenských škôl hradí Európska únia, rodičia prihlásených detí uhradia zvyšných 27 percent," uzavrela pre agentúru SITA hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.
Ako ďalej pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Lenka Skalická, ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého jedálneho lístka dospelých aj detí. V súčasnosti podľa nej otázka dostatočnej konzumácie ovocia a zeleniny u detí a mládeže rezonuje nielen v odbornej, ale i v laickej verejnosti.
Ovocie a zelenina ako prirodzené zdroje vitamínov a minerálnych látok majú veľký význam ako zložka správnej výživy každého jednotlivca. "Vo výžive majú nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy organizmu," informovala s tým, že ovocie a zeleninu sa odporúča konzumovať v piatich porciách denne, najmä v čerstvom stave.
Výživová hodnota zeleniny sa však neznižuje ani dusením, varením či restovaním. "Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na ich dôkladné umývanie," dodala Lenka Skalická. Ovocie i zelenina obsahujú päť najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré pozitívne vplývajú na telesnú a duševnú kondíciu, posilňujú imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie. Podľa hlavného hygienika SR Ivana Rovného ide o vitamíny, vlákninu, mastné kyseliny, fruktózu a iné jednoduché cukry, ako aj minerálne látky a z nich predovšetkým draslík.
Od roku 2009 sú slovenské základné a materské školy podľa hovorkyne ÚVZ SR zapojené do projektu "Školské ovocie - Ovocie a zelenina do škôl". Jeho cieľom je podporiť konzumáciu ovocia a zeleniny u detí v predškolskom a školskom veku. Do programu sú podľa Skalickej zapojené materské a základné školy pre žiakov od šesť do 15 rokov a špeciálne druhy škôl pre žiakov od troch do 15 rokov.
"Dotované ovocie a zeleninu nie je možné použiť na prípravu jedál a sú určené len na konzumáciu žiakmi v rámci projektu," doplnila pre agentúru SITA. Tento projekt je financovaný z Európskej únie, pričom finančná podpora EÚ pre Slovenskú republiku bola pôvodne určená pre zhruba 300-tisíc detí vo veku od troch do 15 rokov. Preto na projekt „Školské ovocie - Ovocie a zelenina do škôl“ s cieľom zlepšiť stravovacie návyky detí a znížiť výskyt obezity vyčlenila únia pre 27 členských štátov 90 miliónov eur.
"Takmer tri štvrtiny ceny dodávaného ovocia a zeleniny do slovenských škôl hradí Európska únia, rodičia prihlásených detí uhradia zvyšných 27 percent," uzavrela pre agentúru SITA hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.