|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
01. októbra 2012
Čerešne dokážu znížiť riziko vzniku dnových záchvatov
Konzumácia čerešní dokáže zredukovať riziko vzniku dnových záchvatov. Zistili to vo svojom výskume americkí vedci, ktorí sledovali reakcie pacientov s dnou na čerešne. Tie totiž ...
Zdieľať
BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) - Konzumácia čerešní dokáže zredukovať riziko vzniku dnových záchvatov. Zistili to vo svojom výskume americkí vedci, ktorí sledovali reakcie pacientov s dnou na čerešne.
Tie totiž okrem iného obsahujú antioxidačné a protizápalové zložky - napríklad antokyaníny, ktoré dodávajú tomuto ovociu červenú farbu, hrajú kľúčovú úlohu pri zmierňovaní zápalu v tele a tiež znižujú hladinu urátov v krvi.
Dnu totiž spôsobuje zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi a znížená rozpustnosť urátov, čo vedie k tvorbe ihlicovitých kryštálov v prostredí kĺbov. Tie môžu byť viditeľné i voľným okom v mieste častých záchvatov, ktoré sú často sprevádzané horúčkou, zimnicou a silnými bolesťami.
Dna postihuje zhruba jedného zo sto ľudí, pričom u mužov sa vyskytuje dva až tri razy častejšie ako u žien. Hovorí sa o nej ako o chorobe kráľov, keďže k rizikovým faktorom patrí častá konzumácia alkoholu, nadváha a obezita.
Do štúdie vedcov z Boston University sa zapojilo 633 pacientov s dnou v priemernom veku 54 rokov, ktorých sledovali jeden rok. Tí zaznamenávali symptómy svojich dnových záchvatov, mali uviesť, aké lieky užili, čo jedli a čo pili dva dni pred záchvatom a aj to, či v tom čase jedli čerešne alebo extrakt z nich.
Jedna porcia sa rovnala dvanástim skonzumovaným čerešniam. Počas skúmaného roka mali pacienti dovedna 1247 dnových záchvatov. Tí, čo jedávali čerešne alebo extrakt z nich, však znížili riziko vzniku záchvatu o 37 percent.
Tento benefit však platil len u tých, čo zjedli počas dvoch dní viac ako tri porcie čerešní.
V prípade, že užili liek na dnu allopurinol a zároveň si dali viac ako tri porcie čerešní, riziko vzniku záchvatu sa znížilo o 75 percent.
Informácie pochádzajú z webovej stránky news.bbc.co.uk.
Tie totiž okrem iného obsahujú antioxidačné a protizápalové zložky - napríklad antokyaníny, ktoré dodávajú tomuto ovociu červenú farbu, hrajú kľúčovú úlohu pri zmierňovaní zápalu v tele a tiež znižujú hladinu urátov v krvi.
Dnu totiž spôsobuje zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi a znížená rozpustnosť urátov, čo vedie k tvorbe ihlicovitých kryštálov v prostredí kĺbov. Tie môžu byť viditeľné i voľným okom v mieste častých záchvatov, ktoré sú často sprevádzané horúčkou, zimnicou a silnými bolesťami.
Dna postihuje zhruba jedného zo sto ľudí, pričom u mužov sa vyskytuje dva až tri razy častejšie ako u žien. Hovorí sa o nej ako o chorobe kráľov, keďže k rizikovým faktorom patrí častá konzumácia alkoholu, nadváha a obezita.
Do štúdie vedcov z Boston University sa zapojilo 633 pacientov s dnou v priemernom veku 54 rokov, ktorých sledovali jeden rok. Tí zaznamenávali symptómy svojich dnových záchvatov, mali uviesť, aké lieky užili, čo jedli a čo pili dva dni pred záchvatom a aj to, či v tom čase jedli čerešne alebo extrakt z nich.
Jedna porcia sa rovnala dvanástim skonzumovaným čerešniam. Počas skúmaného roka mali pacienti dovedna 1247 dnových záchvatov. Tí, čo jedávali čerešne alebo extrakt z nich, však znížili riziko vzniku záchvatu o 37 percent.
Tento benefit však platil len u tých, čo zjedli počas dvoch dní viac ako tri porcie čerešní.
V prípade, že užili liek na dnu allopurinol a zároveň si dali viac ako tri porcie čerešní, riziko vzniku záchvatu sa znížilo o 75 percent.
Informácie pochádzajú z webovej stránky news.bbc.co.uk.
Súvisiace články:
Mýty a fakty o depresii a samovraždách (24. 9. 2012)
Predĺžte si život s hroznom (3. 9. 2012)
Ako mať pamäť vo forme a poraziť zábudlivosť (10. 8. 2012)
Tipy na drinky, ktoré vás osviežia počas horúcich dní (7. 8. 2012)
Malý a chutný liečivý zázrak – maliny (6. 8. 2012)
Prečo je priateľstvo dobré pre vaše zdravie (3. 8. 2012)
Nebaví vás fitnescentrum? Plávajte a cvičte gymnastiku (2. 8. 2012)
Chcte sa zdravo stravovať? Na párok v rožku zabudnite (31. 7. 2012)
Jedzte kurkumín a zabránite vzniku diabetu, tvrdia vedci (30. 7. 2012)
Masáž prospieva telu aj duši (30. 7. 2012)