Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

01. októbra 2012

Čerešne dokážu znížiť riziko vzniku dnových záchvatov



Konzumácia čerešní dokáže zredukovať riziko vzniku dnových záchvatov. Zistili to vo svojom výskume americkí vedci, ktorí sledovali reakcie pacientov s dnou na čerešne. Tie totiž ...



Zdieľať
ceresne stava BRATISLAVA 1. októbra (WEBNOVINY) - Konzumácia čerešní dokáže zredukovať riziko vzniku dnových záchvatov. Zistili to vo svojom výskume americkí vedci, ktorí sledovali reakcie pacientov s dnou na čerešne.


Tie totiž okrem iného obsahujú antioxidačné a protizápalové zložky - napríklad antokyaníny, ktoré dodávajú tomuto ovociu červenú farbu, hrajú kľúčovú úlohu pri zmierňovaní zápalu v tele a tiež znižujú hladinu urátov v krvi.

Dnu totiž spôsobuje zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi a znížená rozpustnosť urátov, čo vedie k tvorbe ihlicovitých kryštálov v prostredí kĺbov. Tie môžu byť viditeľné i voľným okom v mieste častých záchvatov, ktoré sú často sprevádzané horúčkou, zimnicou a silnými bolesťami.

Dna postihuje zhruba jedného zo sto ľudí, pričom u mužov sa vyskytuje dva až tri razy častejšie ako u žien. Hovorí sa o nej ako o chorobe kráľov, keďže k rizikovým faktorom patrí častá konzumácia alkoholu, nadváha a obezita.

Do štúdie vedcov z Boston University sa zapojilo 633 pacientov s dnou v priemernom veku 54 rokov, ktorých sledovali jeden rok. Tí zaznamenávali symptómy svojich dnových záchvatov, mali uviesť, aké lieky užili, čo jedli a čo pili dva dni pred záchvatom a aj to, či v tom čase jedli čerešne alebo extrakt z nich.

Jedna porcia sa rovnala dvanástim skonzumovaným čerešniam. Počas skúmaného roka mali pacienti dovedna 1247 dnových záchvatov. Tí, čo jedávali čerešne alebo extrakt z nich, však znížili riziko vzniku záchvatu o 37 percent.

Tento benefit však platil len u tých, čo zjedli počas dvoch dní viac ako tri porcie čerešní.

V prípade, že užili liek na dnu allopurinol a zároveň si dali viac ako tri porcie čerešní, riziko vzniku záchvatu sa znížilo o 75 percent.
Informácie pochádzajú z webovej stránky news.bbc.co.uk.

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Mýty a fakty o depresii a samovraždách (24. 9. 2012)
 Predĺžte si život s hroznom (3. 9. 2012)
 Ako mať pamäť vo forme a poraziť zábudlivosť (10. 8. 2012)
 Tipy na drinky, ktoré vás osviežia počas horúcich dní (7. 8. 2012)
 Malý a chutný liečivý zázrak – maliny (6. 8. 2012)
 Prečo je priateľstvo dobré pre vaše zdravie (3. 8. 2012)
 Nebaví vás fitnescentrum? Plávajte a cvičte gymnastiku (2. 8. 2012)
 Chcte sa zdravo stravovať? Na párok v rožku zabudnite (31. 7. 2012)
 Jedzte kurkumín a zabránite vzniku diabetu, tvrdia vedci (30. 7. 2012)
 Masáž prospieva telu aj duši (30. 7. 2012)



nasledujúci článok >>
Mladíci si prilepšovali vlámaniami, polícia ich vypátrala
<< predchádzajúci článok
Nový UPC mail - ešte väčší, ešte lepší