Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zaujímavosti

05. júna 2014

Britskí vedci údajne odhalili tajomstvo ´dokonalej´kávy



Britskí chemici údajne odhalili tajomstvo dokonalej šálky kávy, ktorým je podľa ich zistení primerane tvrdá tečúca voda z kohútika, oznámila dnes televízia ITV.



Zdieľať
Foto: TASR/AP
 
Londýn 5. júna (TASR) - Britskí chemici údajne odhalili tajomstvo dokonalej šálky kávy, ktorým je podľa ich zistení primerane tvrdá tečúca voda z kohútika, oznámila dnes televízia ITV.


Odborníci z univerzity v anglickom meste Bath skúmali vplyv rôzneho zloženia vody na chuť kávy za pomoci moderných metód výpočtovej chémie. Dospeli pritom k záveru, že tá istá káva môže mať výrazne inú chuť v závislosti od tvrdosti vody, ktorou sa zaleje.

Proces rozpúšťania, "extrakcie" kávy podľa nich priaznivo ovplyvňuje prítomnosť iónov horčíka (magnézia) vo vode. Negatívny vplyv má naopak vysoká koncentrácia hydrogénuhličitanov, rovnako ako voda bohatá na sodík, ktorú produkujú rôzne zmäkčovače.

Podľa chemika Christophera Hendona káva obsahuje stovky chemikálií, ich presné zloženie závisí od druhu zŕn a spôsobe ich praženia. Výslednú chuť nápoja ale ovplyvňuje najmä to, do akej miery sa tieto chemikálie rozpustia vo vode.

"Zistili sme, že zloženie vody zohráva kľúčovú úlohu v tom, aký podiel cukrov, škrobov, zásad a kyselín sa extrahuje z určitého množstva pražených zŕn," uviedol chemik Christopher Hendon z University of Bath. Ďalšími faktormi sú spôsob mletia, teplota, tlak a doba varenia kávy.

Zo záverov štúdie, publikovanej v odbornom časopise Journal of Agricultural Food Chemistry, vyplýva, že na chuť kávy má pozitívny účinok špecifická tvrdosť vody s vysokou úrovňou horčíkových iónov a s nízkym obsahom hydrogénuhličitanov.

"Neexistuje dokonalé zloženie vody ... Voda bohatá na magnézium je ale lepšia v extrakcii zložiek kávy a výsledná chuť závisí od (horčíkových) iónov vo vode a množstva prítomných bikarbonátov," uviedol Hendon.

K účasti na praktickej fáze projektu prizval Hendon aj svojho priateľa, spolumajiteľa kaviarne v Bathe Maxwella Colonna-Dashwooda, úspešného účastníka britských i medzinárodných súťaží v príprave kávy.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Video: Keď agresívny vodič natrafí na nesprávneho protivníka
<< predchádzajúci článok
SĽUK uvedie Ornamenty na domovskej scéne