|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Mäso zo zdochlín či pokazené mäso sa na Slovensku údajne mlelo do párkov, salám či konzerv. Bravčové hlavy, ktoré pochádzali od nemeckej firmy Deggendorfer Frost, sa na Slovensko doviezli v objeme 37 ton v mesiacoch júl a august. Ako vo svojej spravodajskej relácii uviedla STV, robotníci si už pri jeho spracovávaní všimli silný zápach. Zásielka, ktorá mala ďalej pokračovať do Litvy, sa mala vrátiť k nám a je ešte stále uskladnená v mraziacich boxoch. Štátna veterinárna a potravinová správa celú záležitosť vyšetruje.
Ako uviedol vedúci kancelárie ústredného riaditeľa správy Martin Chudý, po kontrolách v jednotlivých mäsozávodoch sa „nepotvrdzujú zásielky tovarov z dodávateľskej firmy v SR, ktoré by vykazovali zmyslové zmeny a boli nevyhovujúce z hľadiska ich zdravotnej neškodnosti, spôsobu skladovania a manipulácie.“ Z Nemecka prišla na Slovensko výstraha týkajúca sa len hydinových trupov a bravčových koží, hláv sa však netýkala. Ich zásielka vrátená z Litvy je v mraziarenskom sklade v Nitre a manipulácia s ňou je pozastavená.
Podľa výkonného riaditeľa Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliama Pohlyho sa pri uzatváraní väčších kontraktov na odber mäsa posudzujú aj vzorky od jeho dodávateľa. „Čudujem sa, že by niekto doviezol také pokazené mäso, veď by sa sám vyradil z trhu a pri dnešnej konkurencii by nikomu nechýbal. Jediným motívom by musela byť cena.“ Ako však dodal, u malých spracovateľov býva kontrola len raz do týždňa, „zvyšné štyri dni sa tam môže diať hocičo“. Konkrétne bravčové hlavy sa spracúvajú na mäkké salámy, párky, tlačenky či rôzne konzervy. Ak by boli v zlom stave, museli by aj finálne výrobky zapáchať.
Podľa predsedu Zväzu chovateľov ošípaných Andreja Imricha u nás nie je takéto niečo možné. Pokazené či nekvalitné mäso sa spracúva na múčku, ktorá sa následne páli v cementárňach. Viacerí odborníci z oblasti hygieny, ktorí si neželali byť menovaní, však nepovažujú stav na Slovensku za bezproblémový. „Som hlboko presvedčený, že pri detailných a poctivých kontrolách by sa odhalili alarmujúce veci,“ konštatoval jeden z nich.
Podľa vyjadrení sa vyskytujú napríklad prípady mletia párkov po záruke a ich opätovného plnenia, problémom sú aj hlodavce či samotný spôsob uskladnenia potravín. Pomerne časté prípady salmonelózy sú údajne zapríčinené nekvalitnými chovmi, „bolo by ich potrebné revitalizovať. Ľudí kŕmime nezdravými potravinami“. Paradoxom podľa nich je, že na Slovensku vykonávajú kontrolu kvality potravín veterinári, a nie lekári.
Môžete skončiť v nemocnici
Konzumácia potravín vyrobených z pokazeného mäsa vás môže priviesť až do nemocnice. Závisí od toho, aký patogén sa vo výrobku vyskytuje. Chlieb s mäkkou salámou tak môže vyvolať zvýšenú teplotu, napínanie na vracanie, výsledkom je potom infekčná hnačka, môže dôjsť k zápalu čriev a žalúdka, dehydratácii až rozvratu vnútorného prostredia. V takom prípade je už potrebná hospitalizácia a infúzna liečba.
Z mäsa bola želatína
Bavorské ministerstvo životného prostredia informovalo, že z pokazeného mäsa vyrábali jeho odberatelia želatínu. Podľa údajov predávala podozrivá firma nevyhovujúcu bravčovinu vo viac ako 50 prípadoch, celkovo išlo asi o 120 ton. Nejde však o jediný potravinový škandál v Nemecku, jeden z výrobcov polievok totiž do nich miesto kuracieho mäsa pridával odpad z bitúnkov.
Slavomír Šikuda
Bravy zamotali veterinárom hlavy - diskusné fórum čitateľov