|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
14. marca 2013
Biopalivá nevytláčajú zo slovenských polí jačmeň
Pestovanie repky olejnej a kukurice, ktoré využívajú slovenskí výrobcovia biopalív, vôbec nie je príčinou poklesu pestovania sladovníckeho jačmeňa, ako sa sťažujú niektorí spracovatelia sladu. Podľa ...
Zdieľať
BRATISLAVA 14. marca (WBN/PR) - Pestovanie repky olejnej a kukurice, ktoré využívajú slovenskí výrobcovia biopalív, vôbec nie je príčinou poklesu pestovania sladovníckeho jačmeňa, ako sa sťažujú niektorí spracovatelia sladu. Podľa Združenia pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB) je to zrejmé aj z faktu, že na Slovensku stále zostáva množstvo nevyužitej poľnohospodárskej plochy.
„Je pravdou, že výroba biopalív na Slovensku významne pomáha veľkej skupine slovenských poľnohospodárov, ktorí v nej našli stabilného a platiaceho odberateľa, ale nie je pravda, že vďaka tomu mizne z našich polí sladovnícky jačmeň,“ povedal predseda ZVVB Róbert Spišák a dodal, že príčiny, pre ktoré sa sladovnícky jačmeň začína na Slovensko aj dovážať, budú zrejme skryté inde.
„Možno je to cena, možno kvalita, ale v každom prípade nie je pravdou, že sladovnícky jačmeň sa kvôli kukurici a repke olejnej nemá kde na Slovensku pestovať. To je jednoducho nezmysel,“ dodal Spišák.
ZVVB tiež upozorňuje, že podobné vyhlásenia a nepravdy o priemysle biopalív sa objavujú aj v Európe, kde sa napríklad niektorí veľkí producenti potravín snažia preniesť vinu za rast cien potravín na výrobu biopalív, ktorá vraj spotrebúva príliš veľa surovín a zvyšuje tak cenu potravín.
„Tento mýtus sme už na európskej úrovni definitívne vyvrátili jednoduchým číslom, ktoré jasne hovorí, že napríklad v Európe sa na výrobu biopalív spotrebuje iba od 1,5 do 3% celkovej európskej produkcie obilnín,“ povedal na záver Róbert Spišák.
„Je pravdou, že výroba biopalív na Slovensku významne pomáha veľkej skupine slovenských poľnohospodárov, ktorí v nej našli stabilného a platiaceho odberateľa, ale nie je pravda, že vďaka tomu mizne z našich polí sladovnícky jačmeň,“ povedal predseda ZVVB Róbert Spišák a dodal, že príčiny, pre ktoré sa sladovnícky jačmeň začína na Slovensko aj dovážať, budú zrejme skryté inde.
„Možno je to cena, možno kvalita, ale v každom prípade nie je pravdou, že sladovnícky jačmeň sa kvôli kukurici a repke olejnej nemá kde na Slovensku pestovať. To je jednoducho nezmysel,“ dodal Spišák.
ZVVB tiež upozorňuje, že podobné vyhlásenia a nepravdy o priemysle biopalív sa objavujú aj v Európe, kde sa napríklad niektorí veľkí producenti potravín snažia preniesť vinu za rast cien potravín na výrobu biopalív, ktorá vraj spotrebúva príliš veľa surovín a zvyšuje tak cenu potravín.
„Tento mýtus sme už na európskej úrovni definitívne vyvrátili jednoduchým číslom, ktoré jasne hovorí, že napríklad v Európe sa na výrobu biopalív spotrebuje iba od 1,5 do 3% celkovej európskej produkcie obilnín,“ povedal na záver Róbert Spišák.