Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

24. januára 2013

Bezpečnosť aspartámu opäť potvrdená



Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal správu, ktorá opäť potvrdzuje to, čo vedci a odborníci v zdravotníctve vedia už roky: že aspartám je bezpečný.



Zdieľať
Najnovšie vedecké stanovisko vypracované Vedeckým panelom pre potravinárske prídavné látky a zdroje nutrientov pridávaných do potravín (panel ANS) Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín opäť potvrdilo bezpečnosť aspartámu. Je to vítaná správa pre spotrebiteľov aj výrobcov nealkoholických nápojov a potravín, ktorí chcú ponúkať svoje výrobky bez zvyšovania príjmu energie.

Tento mesiac po rozsiahlej revízii štúdií o aspartáme a jeho metabolitoch dospela EFSA k záveru, že nie je dôvod znovu meniť predchádzajúci posudok bezpečnosti aspartámu, ktorý schválila Európska únia. V tejto správe EFSA uviedla, že „vedeckí pracovníci EFSA čerpali zo všetkých dostupných informácií o aspartáme a produktoch jeho rozkladu. Po podrobnej a metodickej analýze prišli v tomto návrhu stanoviska k záveru, že pri súčasných úrovniach expozície tieto látky nepredstavujú pre spotrebiteľov žiadny problém, pokiaľ ide o toxicitu. Súčasný prijateľný denný príjem (ADI) sa pre všeobecnú populáciu považuje za bezpečný a expozícia spotrebiteľov aspartámu sa nachádza pod touto hodnotou ADI.“
 
Bezpečnosť aspartámu potvrdzuje aj rad slovenských lekárov a odborníkov. MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ a odborník na zdravú výživu, uvádza: „Ako sa dlhodobo ukazuje, sladidlá preferu­jú ľudia podľa individuálne vnímanej chuti. Aspartám je podľa môjho názoru jednou z veľmi dobrých možností, ako nahradiť obľúbený sladký cukor a znížiť tak príjem energie,“ a dodáva: „čo sa týka bezpečnosti aspartámu, po preštudovaní dostupnej lekárskej vedeckej literatúry môžem uzavrieť, že v lekárskej literatúre nie sú k dispozícii validné dôkazy pre zvýšenie rizika vzniku nádorových ochorení u ľudí, ktorí konzumujú aspartám v bežných dávkach. Rovnako nie je v súčasnosti žiadny vierohodný dôkaz, že by aspartám či jeho jednotlivé zložky ovplyvňovali v bežne prijímanej dávke funkciu centrálneho nervového systému.“
 
Európska komisia požiadala EFSA o prehodnotenie všetkých potravinárskych prídavných látok do roku 2020. Prehodnotenie aspartámu je súčasťou tohto procesu. EFSA bude naďalej prispievať k prehodnocovaniu a bude sa ho zúčastňovať aj v priebehu verejnej konzultácie a finalizácie stanoviska. Rovnako sa takto postupuje u všetkých regulačných záležitostí, ktoré sa týkajú sladidiel.
 
„Panel odborníkov dospel k záveru, že aspartám je bezpečné sladidlo, ktoré je predmetom vyčerpávajúceho výskumu a ktoré môže znížiť energetickú hodnotu mnohých potravín,“ uviedla     Dr. Berna Magnuson, vedúca autorka analýzy, skúsená vedecká pracovníčka, konzultantka regulačnej poradenskej spoločnosti Cantox Health Sciences International a docentka vied o  výžive na univerzite v Toronte. Panel taktiež dospel k záveru, že množstvo aspartámu v ľudskej strave nepredstavuje zdravotný problém, že neexistuje žiadna dôveryhodná spojitosť medzi aspartámom a chorobami súvisiacimi s nervovou sústavou a chovaním, a ani so žiadnymi inými symptómami ani ochoreniami, a že neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by svedčil o genetickej toxicite alebo karcinogenite, ani žiadny dôkaz, ktorý by svedčil o súvislosti medzi aspartámom a vznikom obezity.
 
Aspartám sa po celom svete bezpečne používa už viac než tridsať rokov. Vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú bezpečnosť aspartámu, revidovali odborníci Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN a Svetovej zdravotníckej organizácie (JECFA) a regulačné orgány vo viac než 100 štátoch. Všetci dospeli k záveru, že aspartám je bezpečný. Aspartám sa skladá z dvoch aminokyselín a trávením sa rozkladá na ďalšie zložky. Všetky tieto zložky sa vyskytujú v potravinách a nápojoch, ktoré konzumujeme v rámci bežnej stravy, a to často v omnoho väčších množstvách. Štúdie boli realizované na laboratórnych zvieratách a ľuďoch, vrátane dojčiat, detí, zdravých dospelých, dojčiacich žien, diabetikov, obéznych ľudí a ľudí so vzácnym genetickým ochorením fenylketonúriou. Okrem EFSA revíziu aspartámu realizoval spoločný výbor odborníkov pre potravinárske prídavné látky (JECFA) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO), Vedecký výbor pre potraviny (SCF) Európskej únie a regulačné orgány vo viac než 100 štátoch, z ktorých všetky dospeli k záveru, že aspartám je bezpečný.
 
Poznámka pre redaktorov:
 
·         Toto je piaty prípad za uplynulých šesť rokov, kedy EFSA vyjadrila svoju dôveru v bezpečnosť aspartámu. EFSA zároveň znovu potvrdila výsledky revízií uskutočnených svojim predchodcom, vedeckým výborom pre potraviny Európskej komisie (SCF) v rokoch 2002, 1988 a 1984.
 
·         Stanovisko EFSA je v súlade s posudkami realizovanými mnohými inými odbornými orgánmi, vrátane spoločného výboru odborníkov pre potravinárske prídavné látky (JECFA) Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO), Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), amerického Federálneho úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a regulačnými orgánmi vo viac než 100 štátoch, vrátane členských štátov Európskej únie.
 
·         Aspartám je nízkokalorická potravinárska prídavná látka so široko prijateľnou chuťou,  ktorú si spotrebitelia cenia. Niektorí spotrebitelia môžu aspartám využívať pri znižovaní energetického príjmu, a tým aj úprave hmotnosti a na podporu iniciatív v boji proti nadváhe a obezite. Aspartám používajú popredné značky a je súčasťou tisícok potravín a nápojov po celom svete, okrem iného sa nachádza v nealkoholických nápojoch, zákuskoch, cukrovinkách, žuvačkách, teplých čokoládových nápojoch a stolových sladidlách.
 
·         Výrobky s aspartámom namiesto cukru môžu hrať užitočnú rolu aj vo výživovom režime diabetikov, kedy dodávajú sladkú chuť bez toho, aby prispievali k zvýšeniu hladiny glukózy v krvi.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Premiéri Gruzínska a Ruska si podali ruky, slovo neprehodili
<< predchádzajúci článok
Štáty by mali mať možnosť odísť z eurozóny, tvrdí Holandsko