|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. januára 2013
Bezpečnosť aspartámu opäť potvrdená
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vydal správu, ktorá opäť potvrdzuje to, čo vedci a odborníci v zdravotníctve vedia už roky: že aspartám je bezpečný.
Zdieľať
Tento mesiac po rozsiahlej revízii štúdií o aspartáme a jeho metabolitoch dospela EFSA k záveru, že nie je dôvod znovu meniť predchádzajúci posudok bezpečnosti aspartámu, ktorý schválila Európska únia. V tejto správe EFSA uviedla, že „vedeckí pracovníci EFSA čerpali zo všetkých dostupných informácií o aspartáme a produktoch jeho rozkladu. Po podrobnej a metodickej analýze prišli v tomto návrhu stanoviska k záveru, že pri súčasných úrovniach expozície tieto látky nepredstavujú pre spotrebiteľov žiadny problém, pokiaľ ide o toxicitu. Súčasný prijateľný denný príjem (ADI) sa pre všeobecnú populáciu považuje za bezpečný a expozícia spotrebiteľov aspartámu sa nachádza pod touto hodnotou ADI.“
Bezpečnosť aspartámu potvrdzuje aj rad slovenských lekárov a odborníkov. MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ a odborník na zdravú výživu, uvádza: „Ako sa dlhodobo ukazuje, sladidlá preferujú ľudia podľa individuálne vnímanej chuti. Aspartám je podľa môjho názoru jednou z veľmi dobrých možností, ako nahradiť obľúbený sladký cukor a znížiť tak príjem energie,“ a dodáva: „čo sa týka bezpečnosti aspartámu, po preštudovaní dostupnej lekárskej vedeckej literatúry môžem uzavrieť, že v lekárskej literatúre nie sú k dispozícii validné dôkazy pre zvýšenie rizika vzniku nádorových ochorení u ľudí, ktorí konzumujú aspartám v bežných dávkach. Rovnako nie je v súčasnosti žiadny vierohodný dôkaz, že by aspartám či jeho jednotlivé zložky ovplyvňovali v bežne prijímanej dávke funkciu centrálneho nervového systému.“
Európska komisia požiadala EFSA o prehodnotenie všetkých potravinárskych prídavných látok do roku 2020. Prehodnotenie aspartámu je súčasťou tohto procesu. EFSA bude naďalej prispievať k prehodnocovaniu a bude sa ho zúčastňovať aj v priebehu verejnej konzultácie a finalizácie stanoviska. Rovnako sa takto postupuje u všetkých regulačných záležitostí, ktoré sa týkajú sladidiel.
„Panel odborníkov dospel k záveru, že aspartám je bezpečné sladidlo, ktoré je predmetom vyčerpávajúceho výskumu a ktoré môže znížiť energetickú hodnotu mnohých potravín,“ uviedla Dr. Berna Magnuson, vedúca autorka analýzy, skúsená vedecká pracovníčka, konzultantka regulačnej poradenskej spoločnosti Cantox Health Sciences International a docentka vied o výžive na univerzite v Toronte. Panel taktiež dospel k záveru, že množstvo aspartámu v ľudskej strave nepredstavuje zdravotný problém, že neexistuje žiadna dôveryhodná spojitosť medzi aspartámom a chorobami súvisiacimi s nervovou sústavou a chovaním, a ani so žiadnymi inými symptómami ani ochoreniami, a že neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by svedčil o genetickej toxicite alebo karcinogenite, ani žiadny dôkaz, ktorý by svedčil o súvislosti medzi aspartámom a vznikom obezity.
Aspartám sa po celom svete bezpečne používa už viac než tridsať rokov. Vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú bezpečnosť aspartámu, revidovali odborníci Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN a Svetovej zdravotníckej organizácie (JECFA) a regulačné orgány vo viac než 100 štátoch. Všetci dospeli k záveru, že aspartám je bezpečný. Aspartám sa skladá z dvoch aminokyselín a trávením sa rozkladá na ďalšie zložky. Všetky tieto zložky sa vyskytujú v potravinách a nápojoch, ktoré konzumujeme v rámci bežnej stravy, a to často v omnoho väčších množstvách. Štúdie boli realizované na laboratórnych zvieratách a ľuďoch, vrátane dojčiat, detí, zdravých dospelých, dojčiacich žien, diabetikov, obéznych ľudí a ľudí so vzácnym genetickým ochorením fenylketonúriou. Okrem EFSA revíziu aspartámu realizoval spoločný výbor odborníkov pre potravinárske prídavné látky (JECFA) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO), Vedecký výbor pre potraviny (SCF) Európskej únie a regulačné orgány vo viac než 100 štátoch, z ktorých všetky dospeli k záveru, že aspartám je bezpečný.
Poznámka pre redaktorov:
· Toto je piaty prípad za uplynulých šesť rokov, kedy EFSA vyjadrila svoju dôveru v bezpečnosť aspartámu. EFSA zároveň znovu potvrdila výsledky revízií uskutočnených svojim predchodcom, vedeckým výborom pre potraviny Európskej komisie (SCF) v rokoch 2002, 1988 a 1984.
· Stanovisko EFSA je v súlade s posudkami realizovanými mnohými inými odbornými orgánmi, vrátane spoločného výboru odborníkov pre potravinárske prídavné látky (JECFA) Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo OSN (FAO), Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), amerického Federálneho úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a regulačnými orgánmi vo viac než 100 štátoch, vrátane členských štátov Európskej únie.
· Aspartám je nízkokalorická potravinárska prídavná látka so široko prijateľnou chuťou, ktorú si spotrebitelia cenia. Niektorí spotrebitelia môžu aspartám využívať pri znižovaní energetického príjmu, a tým aj úprave hmotnosti a na podporu iniciatív v boji proti nadváhe a obezite. Aspartám používajú popredné značky a je súčasťou tisícok potravín a nápojov po celom svete, okrem iného sa nachádza v nealkoholických nápojoch, zákuskoch, cukrovinkách, žuvačkách, teplých čokoládových nápojoch a stolových sladidlách.
· Výrobky s aspartámom namiesto cukru môžu hrať užitočnú rolu aj vo výživovom režime diabetikov, kedy dodávajú sladkú chuť bez toho, aby prispievali k zvýšeniu hladiny glukózy v krvi.