Foto: Farma BabindolBabindol 3. októbra (OTS) - Najväčší slovenský skleník so zimnou produkciou paradajok, ktorý sa nachádza na Farme Babindol neďaleko Nitry, začal s predajom z dvora. V tomto skleníku so zimnou produkciou sa na ploche 2,4 ha od októbra do júla pestujú cherry paradajky odrôd Tramezzino a McDreamy. Obe charakterizuje sladká paradajková chuť a klasická, intenzívna vôňa.
„
Aby paradajka chutila a voňala tak, ako má, musí byť obratá vo vysokom štádiu zrelosti, to je kľúčový moment,“ hovorí konateľka farmy Babindol
Jana Gnojčáková (Adanik, s.r.o), ktorá patrí do skupiny Bencont Group. „
Toto sa samozrejme nedá dosiahnuť pri dovezených paradajkách z južnej či severnej Európy, alebo dokonca z Afriky. Preto je domáca produkcia paradajok z pohľadu kvality nezastupiteľná.“
(Mimo)Sezónna produkcia babindolského skleníka sa pohybuje v rozmedzí od 500 do 600 ton. Paradajky sa tu oberajú v plnej zrelosti, keďže celá produkcia smeruje na domáci, respektíve český trh. Pre porovnanie, paradajky zo severnej Afriky sa oberajú často pri 70%, španielske či holandské paradajky pri 80% zrelosti, pričom následne „dozrievajú“ v kamióne, keďže ich na slovenský stôl čaká ešte 5-7dňová cesta.
„
Na diaľnici dozretá paradajka síce môže nadobudnúť správnu farbu, no len dozrievanie na koreni zabezpečí plnú charakteristickú chuť a vôňu pre tú-ktorú odrodu,“ vysvetľuje
Gnojčáková.
Farma Babindol používa na ošetrovanie svojej produkcie prostriedky na prírodnej báze, najmä pomarančový olej a opeľovanie paradajok počas celej zimy zabezpečuje 20 tisícová populácia čmeliakov.
Farma Babindol predáva svoju produkcia aj z dvora, priamo v skleníku, každý pracovný deň od 7:30 do 15:30. Viac informácií nájdete na www.farmababindol.sk.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR