Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra    Knižné novinky

22. júna 2017

Babičkina úsporná kuchárka



„Časy sa zmenili a pri neustálom zvyšovaní cien nezaškodí naučiť sa lepšie hospodáriť,“ tvrdí známa autorka Jarmila Mandžuková.



Zdieľať
Babičkina úsporná kuchárka

Ak spojíte snahu ušetriť s receptami a radami v tejto knihe, nezaskočí vás ani napätý rodinný rozpočet.“

Stačí poznať tie správne recepty, pár tipov a šikovných trikov a zistíte, že aj jednoduché a lacné jedlá môžu vynikajúco chutiť. Platí to aj na zvyšky potravín a jedál, ktoré mnohí s pokojným svedomím vyhadzujú do kontajnerov.

 

V knihe Babičkina úsporná kuchárka ponúka Jarmila Mandžuková vyše 300 strán receptov a dobrých tipov. Prehľadne od Polievok, s ktorými ušetríte, cez Dobroty z mäsa, hydiny, rýb a húb, aj Dobroty zo strukovín, zeleniny, zemiakov a cestovín. Nechýbajú Dobroty z ovsených vločiek, tvarohu a napokon aj Slané dobroty.

Je to veľmi inšpirujúca a užitočná knihy, k napísaniu ktorej Jarmilu Mandžukovú priviedol nasledujúci text uvedený v jednej modernej knihe určenej dnešným  mladým mamičkám:

 

„Dovoľte si ten luxus a vyhadzujte! Vyhoďte starý syr bez uvažovania, že by ste ho za 14 dní použili do omáčky, vyhoďte štyri dni starý chlieb, ktorý okrem vás už nikto nechce. Dovoľte si vyhodiť posledné dva lievance, ktoré zostali zo sobotňajšieho obeda, či nedojedený pribináčik po dieťati. Prvý týždeň vás síce bude bolieť pri srdci, ale druhý budete vnímať len úľavu a oslobodenie.“

 

Do istej miery s týmto textom súhlasím, tvrdí Jarmila Mandžuková.

Uchovávať v chladničke tvrdý syr 14 dní či jesť týždeň starý chlieb nemá nič spoločné so zásadami zdravej výživy, ale kúsok zvyšného syra rovnako ako chlieb či pečivo z predchádzajúceho dňa možno účelne využiť na prípravu celého radu pokrmov. A akých? Odpoveď vám poskytne práve táto kniha, do ktorej som sa snažila zapracovať skúsenosti mojej starej mamy a mamy.

Vždy varili hospodárne, ale predovšetkým veľmi chutne a pre mňa sa stali neprekonateľným vzorom. Aj naša najznámejšia kuchárka Magdalena Dobromila Rettigová bola sporivá a dbala o to, aby sa v domácnostiach všetko zužitkovalo. Povedané jej slovami, aby gazdinka nebola márnotratná.

 

Pridávame jeden recept z knihy Babičkina úsporná kuchárka:

 

Nadýchané biftečky

Budeme potrebovať:
300 – 400 g hovädzieho mäsa
4 surové zemiaky
1 cibuľu
1 lyžicu horčice (aj pikantnej)
mleté čierne korenie, soľ, malé množstvo hladkej múky, tuk na vyprážanie.

 

Postup: Mäso pomelieme alebo v robote nasekáme najemno, pridáme najemno nastrúhané zemiaky, ochutíme a pomocou hladkej múky tvarujeme menšie placky, ktoré po oboch stranách opečieme dozlatista.
Obložíme ich zeleninou a podávame s varenými zemiakmi alebo len s chlebom a s horčicou.


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
V horúčavách treba vypiť tri litre vody denne a alkoholu sa vyhnúť
<< predchádzajúci článok
V rímskej Bazilike sv. Praxedy zazneli Slovenské žalmy z Bojnej