|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 25.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Katarína
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
01. marca 2012
Antioxidanty sú v espresse, instantnej aj kapsulovej káve
Zdraviu prospešné antioxidanty sú v každej káve bez ohľadu na jej druh. Vyplynulo to z najnovšej porovnávacej česko-slovenskej štúdie Inštitútu Kávy a Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. ...
Zdieľať
BRATISLAVA 1. marca - Zdraviu prospešné antioxidanty sú v každej káve bez ohľadu na jej druh. Vyplynulo to z najnovšej porovnávacej česko-slovenskej štúdie Inštitútu Kávy a Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe.
"Vedeli sme, že okrem najznámejšieho kofeínu káva obsahuje aj ďalšie látky, vrátane viacerých zdraviu prospešných látok s antioxidačnou aktivitou. Zaujímalo nás, aký vplyv budú mať rozdielne spôsoby prípravy rôznych druhov kávy na sledované látky. A ak áno, tak aký,“ uviedla vedúca výskumu Jana Hajšlová.
Odborníci skúmali štyri druhy kávy - praženú mletú, instantnú, kapsulovú a kávu určenú na prípravu espressa. Zamerali sa na obsah antioxidantov, kofeínu, ale aj škodlivých látok furanu a akrylamidu v spomínaných typoch kávy pred a po príprave ku konzumácii. Z každého druhu pritom do výskumu zaradili po dve vzorky z najpredávanejších káv na Slovensku a v Českej republike.
Výsledky štúdie potvrdili, že antioxidačná aktivita chrániaca organizmus pred škodlivinami je v každej zo skúmaných vzoriek. "Antioxidanty spolu s ostanými látkami prítomnými v káve hrajú rozhodujúcu úlohu pri jej pozitívnych vplyvoch na ľudský organizmus,“ vysvetlil odborník na zdravú výživu Peter Minárik. "Vďaka nim pravidelná konzumácia kávy môže znižovať riziko cukrovky druhého typu, má protinádorové účinky a pozitívne pôsobí pri prevencii Alzheimerovej choroby," dodal.
Pri každej káve však platilo, že čím viac antioxidantov a kofeínu obsahovala, tým viac v nej odborníci našli aj takzvaných procesných kontaminantov, akrylamidu a furanu. Ich množstvo v akejkoľvek káve je však tak nízke, že človeku nemôže ublížiť. "Určite sa nedá tvrdiť, že by káva spôsobovala rakovinu," spresnil Minárik.
K zaujímavým výsledkom dospeli odborníci pri skúmaní instantnej kávy. Obe skúmané vzorky rozpustnej kávy mali v suchom stave najvyšší obsah chlorogenovej kyseliny - významného prirodzeného antioxidantu - zo všetkých druhov káv. Po príprave podľa návodu však obsahovala naopak najnižšie množstvo antioxidantov aj kofeínu.
Odborníci však varujú, aby sa ľudia vyhli rôznym kávovým náhradám a kávovinám. Tie totiž so zdraviu prospešnými látkami v káve nemajú nič spoločné a lákajú ľudí len podobnou vôňou a chuťou. "Ak sa niekto obáva kofeínu, nech radšej zvolí bezkofeínovú kávu," poradil Minárik, ktorý tiež patrí k milovníkom kávy.
Podľa neho je bezpečné množstvo u zdravého človeka štyri až šesť šálok kávy denne, čo však tiež závisí od viacerých faktorov. Ľudia, ktorí majú problém s krvným tlakom, srdcom, žalúdočnými vredmi, trávením a pálením záhy, by sa o vhodnom množstve mali poradiť s lekárom.
"Vedeli sme, že okrem najznámejšieho kofeínu káva obsahuje aj ďalšie látky, vrátane viacerých zdraviu prospešných látok s antioxidačnou aktivitou. Zaujímalo nás, aký vplyv budú mať rozdielne spôsoby prípravy rôznych druhov kávy na sledované látky. A ak áno, tak aký,“ uviedla vedúca výskumu Jana Hajšlová.
Odborníci skúmali štyri druhy kávy - praženú mletú, instantnú, kapsulovú a kávu určenú na prípravu espressa. Zamerali sa na obsah antioxidantov, kofeínu, ale aj škodlivých látok furanu a akrylamidu v spomínaných typoch kávy pred a po príprave ku konzumácii. Z každého druhu pritom do výskumu zaradili po dve vzorky z najpredávanejších káv na Slovensku a v Českej republike.
Výsledky štúdie potvrdili, že antioxidačná aktivita chrániaca organizmus pred škodlivinami je v každej zo skúmaných vzoriek. "Antioxidanty spolu s ostanými látkami prítomnými v káve hrajú rozhodujúcu úlohu pri jej pozitívnych vplyvoch na ľudský organizmus,“ vysvetlil odborník na zdravú výživu Peter Minárik. "Vďaka nim pravidelná konzumácia kávy môže znižovať riziko cukrovky druhého typu, má protinádorové účinky a pozitívne pôsobí pri prevencii Alzheimerovej choroby," dodal.
Pri každej káve však platilo, že čím viac antioxidantov a kofeínu obsahovala, tým viac v nej odborníci našli aj takzvaných procesných kontaminantov, akrylamidu a furanu. Ich množstvo v akejkoľvek káve je však tak nízke, že človeku nemôže ublížiť. "Určite sa nedá tvrdiť, že by káva spôsobovala rakovinu," spresnil Minárik.
K zaujímavým výsledkom dospeli odborníci pri skúmaní instantnej kávy. Obe skúmané vzorky rozpustnej kávy mali v suchom stave najvyšší obsah chlorogenovej kyseliny - významného prirodzeného antioxidantu - zo všetkých druhov káv. Po príprave podľa návodu však obsahovala naopak najnižšie množstvo antioxidantov aj kofeínu.
Odborníci však varujú, aby sa ľudia vyhli rôznym kávovým náhradám a kávovinám. Tie totiž so zdraviu prospešnými látkami v káve nemajú nič spoločné a lákajú ľudí len podobnou vôňou a chuťou. "Ak sa niekto obáva kofeínu, nech radšej zvolí bezkofeínovú kávu," poradil Minárik, ktorý tiež patrí k milovníkom kávy.
Podľa neho je bezpečné množstvo u zdravého človeka štyri až šesť šálok kávy denne, čo však tiež závisí od viacerých faktorov. Ľudia, ktorí majú problém s krvným tlakom, srdcom, žalúdočnými vredmi, trávením a pálením záhy, by sa o vhodnom množstve mali poradiť s lekárom.