|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 26.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Štefan
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
12. novembra 2014
Alkoholizmus je duševná porucha
Verejnosť má rôzne názory na požívanie alkoholu, avšak aj odborníci sa v niektorých názoroch líšia. Kardiológovia dovolia viac pohárov červeného vína ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Bratislava 12. novembra (TASR) - Verejnosť má rôzne názory na požívanie alkoholu, avšak aj odborníci sa v niektorých názoroch líšia. Kardiológovia dovolia viac pohárov červeného vína denne a psychiatri a onkológovia varujú, že denné popíjanie určite neodporúčajú. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozorňuje na škodlivé účinky alkoholu v akýchkoľvek dávkach a aj jeho dokázaný vplyv na vznik rakoviny. Liga za duševné zdravie pripomína, že alkoholizmus je duševná porucha."Alkohol je na zozname kancerogénov WHO IARC a mnoho rokov je známy ako vyvolávateľ nádorov v oblasti hlavy a krku, pažeráka, no a posledných pätnásť rokov je známy ako rizikový faktor karcinómu prsníka. Vieme, že existuje vzťah medzi konzumáciou alkoholu a nádormi hrubého čreva, konečníka, pečene, pravdepodobne aj nádorov pankreasu, krčka maternice a iných nádorov vonkajších ženských pohlavných orgánov, ale aj leukémie a mnohopočetného myelómu. Napriek rôznym názorom neexistuje bezpečné množstvo alkoholu," povedal onkológ Stanislav Špánik z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.
Biologický mechanizmus, ktorý vedie k rakovinovému pôsobeniu alkoholu nie je podľa jeho slov úplne známy. Alkoholické nápoje obsahujú najmenej 15 karcinogénnych zložiek, najvýznamnejší je etanol a jeho metabolit acetaldehyd. "Jedinou prevenciou pre ľudí všeobecne je sledovať príjem alkoholu, limitovať konzumáciu v zmysle radšej menej ako viac, vynechať príjem alkoholu niekoľko dní v týždni," radí Špánik.
Riziko vzniku rakoviny je menšie, čím menej človek pije. Súčasné pitie a fajčenie sú ešte horšie. Alkohol môže fungovať ako rozpúšťadlo, ktoré pomáha iným škodlivým látkam, ako tie, ktoré sú v tabakovom dyme, vstupovať do buniek výstelky tráviaceho traktu oveľa ľahšie. To môže byť vysvetlením, prečo je kombinácia fajčenia a pitia vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst a hrdla ako len samostatné pitie či fajčenie. V niektorých prípadoch môže alkohol spomaľovať proces tela zbavovať sa škodlivých látok.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR