24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

22. apríla 2007

Alkohol robí ovocie zdravším



Ovocný koktail nemusí znamenať iba spoločenskú zábavu, môže totiž plnohodnotne prispieť aj ku zdraviu.



Zdieľať
Ako zistili americkí a thajskí vedci, pridaním etanolu, typu alkoholu, ktorý sa nachádza v destilátoch ako rum, vodka, tequila a podobne, sa v jahodových či černicových koktailoch výrazne zvýši hodnota antioxidantov. Ako vedci uviedli pre časopis Journal of the Science of Food and Agriculture, pridaním malého množstva alkoholu je možné z akéhokoľvek farebného ovocia získať viac zdraviu prospešných živín. Ako uviedol dr. Korakot Chanjirakul s kolegami z thajskej univerzity Kasetsart a vedci z amerického ministerstva poľnohospodárstva, takýto výsledok nikto z nich nečakal. Pôvodným zámerom štúdie bolo zistiť, ako je možné uskladniť jahody v chladničke čo najdlhšie čerstvé. Pridanie alkoholu k ovociu zvýšilo hladinu jeho antioxidantov a tým schopnosť bojovať proti voľným radikálom. Všetko farebné ovocie a zelenina je bohaté na antioxidanty, čo sú chemikálie zabraňujúce poškodzovaniu buniek. Ľudia, ktorí denne jedia čerstvé ovocie a zeleninu preukázateľne znižujú riziko vzniku rakoviny, srdcových ochorení a niektorých neurologických chorôb.

(SITA)


   Tlač    Pošli

Prečítajte si tiež


https://www.24hod.sk/alkohol-robi-ovocie-zdravsim-cl29742.html