|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 21.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Elvíra
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Ako vybrať dobrú kávu - druhy, stupne praženia a odtiene
Ste iba začiatočníkom v „kávovom poli“? Každý niekedy začínal a stál pred otázkou, ktorou zrnkovou kávou je najlepšie začať. Univerzálna odpoveď neexistuje.
Zdieľať
Každému chutí niečo iné, napriek tomu však môžete postupne prísť na to, čo chutí vám. V dnešnom článku vám ukážeme, aké sú vaše možnosti.
Aká je najlepšia káva do kávovaru? Aj vy ste si už položili túto otázku? Ak áno, pravdepodobne ste na ňu nevedeli odpovedať. Je to úplne v poriadku. Každá zrnková káva má na obale napísané základné údaje, treba sa v nich len vyznať.
Druhy kávových zŕn
Arabica a Robusta, tieto známe slová označujú druh kávovníka. Kávovníkov existuje niekoľko, spomenuté dva druhy tvoria takmer 100% svetového exportu. Aký je medzi nimi rozdiel?
Arabica má oproti Robuste lepšiu chuť. Jej pestovanie je však náročnejšie, preto je káva z týchto zŕn drahšia. Robusta je o niečo menej kvalitná, z čoho vyplýva, že je aj lacnejšia. Na trhu preto nájdete veľa blendov – zmesí týchto dvoch druhov zŕn.
Pri výbere kávy však nie je dôležitý iba samotný výber odrôd, ale aj spôsob praženia.
Stupne praženia kávy
Na kávových obaloch by ste mali mať uvedený stupeň praženia, ktorý vplýva na chuť kávy. U nás sa najčastejšie využívajú tieto tri stupne praženia. Svetlým pražením vznikajú svetlohnedé zrnká, ktoré sú svieže a kyslejšie. Stredné praženie je už o niečo horkejšie a pri tmavom pražení ide do popredia silná horká chuť.
Hlavné odtiene kávy
Určite ste si už všimli, že niektoré kávy chutia kyslejšie než iné. Ide o odtieň kávy, pričom platí - iné praženie, iný odtieň. Na jednej strane máme čokoládové a orieškové chute. Tieto odtiene sú tak akurát horké, zároveň však v káve cítite aj niečo iné než len horkosť. Medzi známe kávy tohto typu patrí napríklad Brazília alebo Peru.
Existujú aj kávičkári, ktorí pijú len kávu s ovocnými alebo sladkými odtieňmi. Táto káva je väčšinou pražená svetlým pražením. Ak ste celý život pili len prepraženú kávu z obchodu, po vypití tejto kávy pocítite šok – budete cítiť kyslosť a ovocné tóny, ktoré sa v káve prirodzene nachádzajú.
Zdroj foto: tiero / Adobestock.comNemecko posiela Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci, súčasťou je aj 24 obrnených transportérov