|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
13. apríla 2017
Ako v zdraví prežiť veľkonočné sviatky? Tu je pár rád od odborníkov
Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil pre verejnosť sériu odporúčaní, ako v zdraví prežiť veľkonočné sviatky. Odporúčame:
Zdieľať
BRATISLAVA 13. apríla - Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil pre verejnosť sériu odporúčaní, ako v zdraví prežiť veľkonočné sviatky.
Ako agentúru SITA informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu ÚVZ, obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou, ako napríklad vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso či majonézový šalát. Podľa ÚVZ je v tejto súvislosti dôležité osvojiť si správne pravidlá ich prípravy a skladovania.
"V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo," upozorňuje ÚVZ.
Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú podľa hygienikov premnoženiu nebezpečných mikroorganizmov a plesní.
"Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných premnožia a rastú mikroorganizmy," konštatuje ÚVZ.
Hygienici pripomínajú, že v kuchyni je obľúbeným miestom baktérií kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu.
"Udržiavajte ich v čistote pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, dôkladne si umývajte ruky. Rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky, kuchynského náčinia, nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie. Potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté," zdôrazňujú hygienici.
Pokiaľ ide o mäso, znečistenie od krvi je potrebné opláchnuť pod tečúcou pitnou vodou, ale nenamáčať ho vo vode.
"V umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú. Pri jeho tepelnom opracovaní dodržiavajte čas a správnu teplotu, ktorá zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín," zdôrazňuje ÚVZ.
V prípade vajíčok sa podľa hygienikov pred použitím nemajú umývať. "Pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Dbajte na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. Jedlá s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte. Trvanlivosť vajíčka je 28 dní od znesenia," uvádza ÚVZ.
V prípade šunky je podľa hygienikov dobré dať si záležať na jej výbere. "V obchodoch si môžete vybrať dusenú, údenú, tepelne opracovanú a surovú sušenú. Šunka musí byť vyrobená zo svaloviny stehna. Kvalitnejšia by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a jasné kontúry svalu. Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny neuvidíte," odporúča ÚVZ..
V prípade údeného mäsa odporúčajú hygienici vybrať radšej menej zaúdené a v každom prípade ho pred konzumáciou uvariť.
Riziková môže byť podľa hygienikov aj domáca majonéza z čerstvých slepačích vajec. "Ak sa predsa rozhodnete pre domácu majonézu, použite čerstvé suroviny a pripravte len toľko jedla, koľko priamo skonzumujete. Bezpečnejšia je však priemyselne vyrobená majonéza, ktorá je pasterizovaná," konštatuje ÚVZ.
Zároveň hygienici odporúčajú, ako najideálnejšie skladovať potraviny. "Majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 48 hodín. Zeleninové a cestovinové šaláty, či uvarenú ryžu pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 12 hodín. Obložené misy a chlebíčky pri teplote 0-4 stupne Celzia 6 hodín. Uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia. Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova," dodáva ÚVZ.
Zdroj: Webnoviny.sk - Ako v zdraví prežiť veľkonočné sviatky? Tu je pár rád od odborníkov © SITA Všetky práva vyhradené.
Ako agentúru SITA informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu ÚVZ, obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou, ako napríklad vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso či majonézový šalát. Podľa ÚVZ je v tejto súvislosti dôležité osvojiť si správne pravidlá ich prípravy a skladovania.
"V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo," upozorňuje ÚVZ.
Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú podľa hygienikov premnoženiu nebezpečných mikroorganizmov a plesní.
"Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných premnožia a rastú mikroorganizmy," konštatuje ÚVZ.
Mäso nenamáčajte vo vode
Hygienici pripomínajú, že v kuchyni je obľúbeným miestom baktérií kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu.
"Udržiavajte ich v čistote pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, dôkladne si umývajte ruky. Rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky, kuchynského náčinia, nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie. Potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté," zdôrazňujú hygienici.
Pokiaľ ide o mäso, znečistenie od krvi je potrebné opláchnuť pod tečúcou pitnou vodou, ale nenamáčať ho vo vode.
"V umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú. Pri jeho tepelnom opracovaní dodržiavajte čas a správnu teplotu, ktorá zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín," zdôrazňuje ÚVZ.
Vajíčka pred použitím neumývajte
V prípade vajíčok sa podľa hygienikov pred použitím nemajú umývať. "Pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Dbajte na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. Jedlá s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte. Trvanlivosť vajíčka je 28 dní od znesenia," uvádza ÚVZ.
V prípade šunky je podľa hygienikov dobré dať si záležať na jej výbere. "V obchodoch si môžete vybrať dusenú, údenú, tepelne opracovanú a surovú sušenú. Šunka musí byť vyrobená zo svaloviny stehna. Kvalitnejšia by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a jasné kontúry svalu. Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny neuvidíte," odporúča ÚVZ..
V prípade údeného mäsa odporúčajú hygienici vybrať radšej menej zaúdené a v každom prípade ho pred konzumáciou uvariť.
Ako skladovať potraviny?
Riziková môže byť podľa hygienikov aj domáca majonéza z čerstvých slepačích vajec. "Ak sa predsa rozhodnete pre domácu majonézu, použite čerstvé suroviny a pripravte len toľko jedla, koľko priamo skonzumujete. Bezpečnejšia je však priemyselne vyrobená majonéza, ktorá je pasterizovaná," konštatuje ÚVZ.
Zároveň hygienici odporúčajú, ako najideálnejšie skladovať potraviny. "Majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 48 hodín. Zeleninové a cestovinové šaláty, či uvarenú ryžu pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 12 hodín. Obložené misy a chlebíčky pri teplote 0-4 stupne Celzia 6 hodín. Uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia. Potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova," dodáva ÚVZ.
Zdroj: Webnoviny.sk - Ako v zdraví prežiť veľkonočné sviatky? Tu je pár rád od odborníkov © SITA Všetky práva vyhradené.