|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Štvrtok 19.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Judita
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Ako si pochutnávať na vyprážanom jedle s ohľadom na zdravie?
6 výhod, ktoré vám prinesie teplovzdušná fritéza, ako funguje a ako sa používa?
Zdieľať
Prečo sú vždy tie najchutnejšie jedlá nezdravé?!
Vyprážané jedlá všeobecne patria k obľúbeným jedlám, avšak čo sa týka zdravia, určite nepatria k prospešným alternatívam. Dôvodom je prítomnosť oleja a tukov.
Neviete si svoj jedálniček predstaviť bez chrumkavých kuracích nugetiek, marinovaných kuracích krídeliek, steakov, hranolčekov, amerických zemiakov či vyprážanej zeleniny? Potom bude teplovzdušná fritéza pre vás ideálnou voľbou.
6 výhod, ktoré vám prinesie používanie teplovzdušnej fritézy
- Teplovzdušné fritézy ponúkajú zdravšiu alternatívu k vyprážaným jedlám. Keďže teplovzdušné fritézy varia jedlo použitím horúceho vzduchu, nie je potrebný olej na vyprážanie.
- Používaním teplovzdušnej fritézy eliminujete riziko mastného zápachu, pripáleného oleja a navyše vaše jedlo bude zdravšie.
- S udržiavaním fritézy nebudete mať veľa starostí. Keďže na prípravu jedla nepoužijete olej (prípadne použijete len minimálne množstvo kvôli šťavnatosti mäsa), teplovzdušné fritézy sa naozaj ľahko čistia a udržujú.
- Majú tiež výhodu okamžitého ohrevu, čo znamená, že jedlo je možné pripraviť pomerne rýchlo.
- Moderné teplovzdušné fritézy je možné pohodlne ovládať aj prostredníctvom mobilnej aplikácie Klarstein.
- Nakoniec, teplovzdušné fritézy sú multifunkčné a možno ich použiť na grilovanie, pečenie a opekanie. Ak teda hľadáte zdravšiu alternatívu k vyprážaným jedlám, teplovzdušná fritéza sa vám bude páčiť.
Ako funguje teplovzdušná fritéza?
Predchodca teplovzdušnej fritézy bola fritéza na olej. Najzásadnejší rozdiel medzi teplovzdušnou a olejovou fritézou spočíva v množstve oleja, ktorý je potrebný na prípravu jedla. V teplovzdušnej fritéze dokážete pripraviť šťavnaté mäsko aj chrumkavé hranolky s použitím minimálneho množstva oleja.
Teplovzdušné fritézy majú zabudované výhrevné teleso, ktoré zahrieva vzduch na nastaviteľnú teplotu – tá závisí od potraviny, ktorú chcete vo fritéze pripraviť.
Čo sa týka použitia oleja, do teplovzdušnej fritézy stačí pridať minimálne množstvo oleja, ktorý má zvlhčiť vzduch vo fritéze. Vďaka ventilátoru v teplovzdušnej fritéze horúci vzduch cirkuluje rovnomerne a zaistí rovnomerné opekanie jedla.
Stačí len pár kvapiek oleja…
Nie je olej, ako olej. Pri fritovaní je treba byť s výberom oleja či tuku opatrný. Oleje a tuky, ktoré sú určené na fritovanie sú zložené z viacerých rastlinných olejov. Vhodnou kombináciou rafinovaných rastlinných olejov sa zaručuje zvýšenie bodu prepálenia oleja. Všeobecne sa odporúča fritovať pri teplote uvedenej na fritovacom oleji či tuku. Napríklad pri klasickom fritovaní hranoliek je odporúčaná maximálna teplota 175 °C.
Aký olej je vhodný do fritézy?
- Pre fritovanie je najlepšie používať palmový, arašidový, repkový, slnečnicový alebo olivový olej.
- Pokiaľ by ste sa chceli použitiu oleja vyhnúť, môžete ho nahradiť tukom živočíšneho pôvodu – teda bravčovým či jahňacím tukom, alebo tukom rastlinného pôvodu ako je palmový tuk.
- Určite nepoužívajte na fritovanie maslo alebo margarín ani oleje určené do studenej kuchyne, pretože bod prepálenia týchto olejov je nízky.
Prajeme vám veľa vydarených receptov a spokojné brušká. Ak ešte nemáte svoju teplovzdušnú fritézu, možno je na čase si jednu zaobstarať :).
Rusi využili smrť Duginovej dcéry na propagandu. „Jedna krajina. Jeden prezident. Jedno víťazstvo,“ zaznelo na rozlúčke