|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 22.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Cecília
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Ako sa staráte o svoju pečeň?
Poškodzovanie pečene si mnohí ľudia spájajú najmä s konzumáciou alkoholu, ale nepriaznivý vplyv majú na ňu aj ťažké a mastné jedlá, rôzne toxíny, ako napríklad ťažké kovy, rozpúšťadlá, ...
Zdieľať
Ak tieto problémy trápia aj vás, nezúfajte. Dobrou správou je, že špičkový prípravok Livinorm s výťažkami z pestreca mariánskeho pomáha normalizovať funkciu pečene a zlepšuje jej detoxikačný potenciál. Tobolky Livinormu obsahujú 3-zložkový Hepa DTX Complex – fosfatidylcholín, kyselinu alfa-lipoovú a sylimarín z pestreca mariánskeho, ktorý podporuje regeneračný potenciál buniek, pomáha chrániť pečeň a vďaka aktivácii produkcie žlče podporuje aj trávenie. Fosfatidylcholín je dôležitou živinou pre pečeň a zároveň ide o hlavný stavebný blok bunkových membrán. Navyše je aj zdrojom cholínu, ktorý udržiava zdravú funkciu pečene a prispieva k normálnemu metabolizmu tukov.
Vedeli ste, čím a v akej miere zaťažujete svoju pečeň? Medzi faktory s vysokým stupňom zaťaženia z dlhodobého hľadiska patrí napríklad rýchle občerstvenie, mastné a tučné jedlá, vyprážané a príliš korenisté jedlá, niektoré konzervy, soľ/sodík, Monosodium glutamát, pravidelné pitie alkoholu, nadmerné užívanie vitamínu A, trans-tuky či nadváha. Za podobne negatívne vplyvy sú považované údeniny, nadmerná konzumácia džúsov a sladených nápojov, niektoré druhy liekov alebo aj fajčenie tabakových výrobkov.
Viac prezradí tzv. PIK - pečeň index kalkulačka:
Prevencia pečene a starostlivosť o ňu je rovnako dôležitá, ako jej samotná detoxikácia. PIK kalkulačka vám prezradí, ako a ktoré potraviny či vonkajšie vplyvy spôsobujú oslabenie funkcie pečene:
Názov | A. Možná miera zaťaženia (1-3) | Dôvod zaťaženia | B. Index odhadovaného času zaťažovania pečene |
Rýchle občerstvenie | 3 | Vyprážané jedlá, najmä z reštaurácií rýchleho občerstvenia, majú negatívny vplyv na našu pečeň. Vyvolávajú v nej podobné stavy, akoby ste trpeli na hepatitídu. Konzumáciou vyprážaných jedál bolo tiež preukázané, že zvyšuje zlý cholesterol (LDL) a znižuje dobrý cholesterol (HDL). | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Mastné a tučné jedlá | |||
Vyprážané jedlá | |||
Údeniny | 2 | Mnohé údeniny majú vyšší obsah soli, ktorej množstvo v strave by sa malo zmestiť maximálne do výšky 2300 mg za deň. Preto venujte pozornosť nutričnému označeniu údenín, slaniny či párkov. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Niektoré konzervy | 3 | Potraviny, ktoré majú vysoký obsah sodíka, ako napríklad polievka v konzerve, zaťažujú pečeň. Množstvo sodíka v tele pomáhajú regulovať tekutiny a krvný tlak. V prípade, že nepijete dostatok tekutín, snažte sa vyhýbať potravinám s vysokým obsahom sodíka/soli. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Soľ/Sodík | |||
Monosodium glutamát | |||
Príliš korenisté jedlá | |||
Nadmerná konzumácia ovocia (pitie džúsov) | 2 | Potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo cukru, ovocia a fruktózy, ako sú hrozno či sušené hrozienka a ovocné šťavy, nerobia pečeni žiadnu láskavosť. Fruktóza sa jednoducho nerozdeľuje v tele rovnakým spôsobom ako iné formy cukru. V skutočnosti môže príliš veľa fruktózy spôsobiť dyslipidémiu alebo zvýšenie množstva tuku v krvi. Podľa štúdie z roku 2013 publikovanej v časopise Hepathology, fruktóza je úzko spätá so zápalom pečene a má za následok nárast tuku v jej štruktúrach. Malé množstvo ovocia je v poriadku, ale príliš veľa môže spôsobiť podobné problémy. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Sladené nápoje | |||
Pravidelné pitie alkoholu | 3 | Pečeň môže spracovať len určité množstvo alkoholu za istý čas. Keď sa alkohol dostane do pečene, tá produkuje toxický enzým zvaný acetaldehyd, ktorý môže poškodiť pečeňové bunky a spôsobiť jej trvalé zjazvenie. Navyše, na správne fungovanie potrebuje pečeň dostatok vody a alkohol v tele pôsobí ako diuretikum, čiže dehydruje. Vďaka tomu hľadá pečeň vodu z iných zdrojov. Pravidelné a nadmerné pitie alkoholu tak narúša spôsob, akým sa alkohol metabolizuje v tele, čo môže viesť k ochoreniu pečene. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Niektoré druhy liekov (napr. antibiotiká, protizápalové lieky - ich dlhodobé užívanie) | 2 | Pečeň zohráva obrovskú úlohu pri spracovaní liekov, a preto by ste mali pri užívaní akéhokoľvek lieku dodržiavať presné pokyny lekárov alebo odporúčané dávkovanie výrobcom. Veľká obozretnosť sa odporúča napríklad pri liekoch s obsahom paracetamolu, keďže pri predávkovaní má táto látka veľmi negatívny vplyv na pečeň. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Nadmerné užívanie vitamínu A | 3 | Pri nadmernom užívaní vitamínu A sa jeho značná časť ukladá práve v pečeni. To je dôvod, prečo nadmerná konzumácia môže spôsobiť poškodenie pečene. Najvyššia odporúčaná denná dávka vitamínu A závisí od veku a pohlavia človeka, pre dospelých je bezpečný denný príjem vitamínu A zhruba 3000 μg. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Trans- tuky | 3 | Nadmerná konzumácia rôznych jedál spôsobuje nadváhu a ukladanie tuku v pečeni, čo sťažuje jej regulárne fungovanie. Čím viac tuku sa v pečeni uloží, tým ťažšie pečeň funguje. Trans tuky sa nachádzajú najmä v potravinách, ktoré obsahujú čiastočne hydrogenované oleje – ako napríklad v rôznych polevách, v pukancoch z mikrovlnnej rúry, v dresingoch či v niektorých keksoch. Dokonca aj malé množstvo trans- tukov zvyšuje zlý cholesterol, a to pomerne rýchlo. Preto čítajte zloženie výrobkov, ktoré konzumujete na pravidelnej báze. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
Prejedanie a nadváha | |||
Fajčenie | 2 | Ak fajčíte, vystavujete sa riziku poškodenia pečene, pretože nevie zbaviť vaše telo nebezpečných toxínov. | Párkrát ročne = 1 Párkrát polročne = 1,5 Raz mesačne = 2 Raz týždenne = 2,5 Viackrát týždenne = 3 |
PIK kalkulačka je orientačným nástrojom na vyhodnotenie negatívnych vplyvov pôsobiacich na pečeň. Index zaťaženia pečene sa získa vynásobením hodnôt stĺpcov A a B (pri B sa vyberie hodnota, ktorá zodpovedá realite daného človeka), pričom pri vyhodnocovaní jednotlivých vplyvov sa berie do úvahy ten, ktorý je najtypickejší alebo najčastejší - viacero vplyvov sa medzi sebou nespočítava. Príklad: Ak viackrát týždenne konzumujete mastné a tučné jedlá a pritom aj fajčíte, beriete do úvahy vplyv s horšou mierou zaťaženia. V tomto prípade sú to mastné jedlá a pri vynásobení A x B je súčin hodnôt 9. Detoxikácia je pritom nepretržitým procesom v tele, preto je vhodné, hlavne pri najvyššom indexe zaťaženia pečene (9) zopakovať kúru minimálne 4-5 krát ročne. Optimálna dĺžka jednej kúry je jeden mesiac.
Livinorm je určený pre všetkých dospelých, ktorým záleží na ich zdraví - viac informácií o produkte sa dozviete na www.walmark.sk