Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Tlačové správy

Ako sa írsky národný nápoj dostal k českému medu



Írsko je krajinou mnohých svetoznámych vecí, produktov a slávnych fenoménov. Okrem írskych vlkodavov, írskej kávy, populárnej hudby a tanca a slávneho rugby je to samozrejme aj slávna írska whisky. Pre miestny ...



Zdieľať
sni mek obrazovky 2024 08 13 va14.04.44 676x449 19.8.2024 (SITA.sk) - Írsko je krajinou mnohých svetoznámych vecí, produktov a slávnych fenoménov. Okrem írskych vlkodavov, írskej kávy, populárnej hudby a tanca a slávneho rugby je to samozrejme aj slávna írska whisky. Pre miestny národ je to niečo, čo súvisí s históriou a historickými momentmi tejto ostrovnej krajiny. Whisky sa vyrába v mnohých liehovaroch po celom Írsku, z ktorých pravdepodobne najznámejšia sa nachádza v nenápadnom meste Tullamore, asi hodinu jazdy od metropoly Dublin. Nápoj sa tu vyrába od roku 1829 a miestni obyvatelia sú na ňu právom hrdí. Zaujímavosťou je, že pre jeden zo svojich najnovších produktov zvolili kombináciu s tradičným českým medom.


V meste s pätnásťtisíc obyvateľmi nie je nikto, kto by nevedel o svetoznámom liehovare. A prečo nie, keď výrobca nápoja dáva prácu značnej časti miestnych obyvateľov, ale hlavne preto, že preslávil meno mesta po celom svete. Pred niekoľkými rokmi pribudol do ich produktového portfólia nový produkt s názvom Tullamore DEW Honey.

"V segmente whisky vo všeobecnosti už existuje niekoľko ďalších medových produktov. Povedali sme si, že by sme mohli skúsiť prísť s niečím úplne novým, napríklad s príchuťou kombinujúcou chuť ananásu a našej whisky. Urobili sme však veľa prieskumov a zistili sme, že med z Českej republiky má vysokú povesť pre svoju vysokú kvalitu a hlavne skvelú prírodnú chuť," hovorí Kevin Pigott, globálny ambasádor Tullamore Dew. "Poslali nám vzorky a začali sme pracovať. Začali sme testovať, aký druh whisky bude najlepšie fungovať s medom, a nakoniec sme sa rozhodli, že Tullamore Dew s 35% alkoholom bude najlepšie fungovať s vaším medom," dodáva Piggot. "Na záver treba povedať, že med a írska whisky patria k sebe od začiatku. Keď sme začali vyrábať whisky, bolo potrebné nápoj pred uložením do suda zmäkčiť. Okrem iného používal med," dodáva Kevin.

Tradícia včelárstva v Českej republike je dlhoročná a historická. Pramene uvádzajú, že prvá zmienka o včelárstve na území dnešnej Českej republiky pochádza z roku 993, keď tu vládol Boleslav II. Ťažba medu bola pre vtedajšie obyvateľstvo zdrojom zaujímavých surovín a sladidiel. Použitie bolo iné, ale spôsob chovu bol iný. Dnes patríme medzi špičku včelárov v Českej republike z hľadiska pomeru počtu obyvateľov k jednému včelárovi.

Informačný servis


Zdroj: SITA.sk - Ako sa írsky národný nápoj dostal k českému medu © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Kolíková: Nikdy som nerozhodla o prepustení odsúdeného z väzenia, Susko klame
<< predchádzajúci článok
Poslanci budú v utorok na mimoriadnej schôdzi odvolávať Suska a Šimkovičovú