Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Tlačové správy

Ako pripraviť zdravé raňajky



Moderným mamičkám radí Miška Králiková, ako pripraviť zdravé raňajky



Zdieľať
Moderným mamičkám radí Miška Králiková, ako pripraviť zdravé raňajky Foto: Tesco
Bratislava 6. mája (OTS) - Potvrdzuje to aj online anketa Tesco na sociálnej sieti Facebook, kde až 72 % zapojených mamičiek uprednostňuje pri príprave raňajok cereálie a mlieko, ďalších približne 43 % mamičiek používa čerstvú zeleninku, pre takmer tretinu sú dôležitou súčasťou zdravých raňajok vajíčka pripravené na rôzne spôsoby a pätina mamičiek pripravuje raňajky z tmavého alebo celozrnného pečiva. „Súčasťou zdravých raňajok musí byť určite viaczrnné pečivo, šunka s minimom 80 % mäsa, syr – najlepšie poctivá gouda alebo ementál, prípadne vajíčko. Našej rodine chutia cherry paradajky alebo paprika. A to je podľa mňa zdravý začiatok s vyváženým zložením,“ uvádza vo facebookovej ankete jedna zo zapojených mamičiek. Práve moderným maminám na webstránke Tesco radí aj mamička Miška Králiková, ako jednoducho a rýchlo navariť zdravé jedlá pre celú rodinu.


Moderným mamičkám radí Miška Králiková, ako pripraviť zdravé raňajky Foto: Tesco
Ako každá mama, i ja chcem pre svoje deti len to najlepšie a najzdravšie. A zdravý život sa začína zdravým jedlom. Pre začiatok vám odporúčam – zásobte si domácnosť len zdravými a čerstvými potravinami – ovocím, zeleninou či mliečnymi výrobkami. Keď sú totiž naše chladničky preplnené údeninami a tukmi, siahneme práve po nich. Chladnička plná zdravých potravín a sezónnej zeleniny nám však nedá šancu stravovať sa inak než zdravo,“ odporúča Miška Králiková, ktorá sa na webstránke delí o tipy a triky, ako môže každá mama (ale i tato) pripraviť pre svoju rodinu zdravé raňajky, nedeľné i bežné obedy a rýchle večere či výdatné desiate do školy a chutné olovranty pre malých hladošov.

Podľa odborníkov na kvalitu z Tesca je aj medzi zákazníkmi čoraz obľúbenejšie pečivo z ražnej alebo akejkoľvek celozrnnej múky. Pečivo z celozrnnej múky obsahuje dôležitú vlákninu zo zomletých šupiek obilných zŕn (napr. celozrnné chleby). Vláknina telu dodáva vitamíny B6 a E, kyselinu listovú, meď, horčík, mangán a zinok. Je dôležité nezabudnúť, že celozrnné pečivo neobsahuje menej kalórií!

Ako pripraviť zdravé raňajky podľa Mišky Králikovej? Veľmi jednoducho:


Domáce cereálie:
Keďže všetci doma milujeme cereálie, najlepšie čerstvé a domáce bez pridaného cukru, tuku a bez titulov ako ,zapekané‘ a pod., rozhodla som sa pripraviť si vlastnú domácu zdravú zmes na raňajky plnú semiačok, orechov, plnohodnotnej vlákniny a celozrnných cereálií. Je len na vás, či ich skombinujete s klasickým, kozím, kokosovým, mandľovým či iným mliekom alebo s jogurtom, kombináciám sa medze nekladú,“ dodáva Miška. Na zmes domácich cereálií môžete použiť napríklad ovsené alebo pohánkové vločky, pšeničné otruby, sezam, slnečnicové a ľanové semienka, mandle, tekvicové semienka a sušené ovocie.

Ovocie vo forme smoothies
Výdatnou súčasťou zdravých raňajok alebo olovrantu môžu byť aj doma vyrobené výživné nápoje smoothies z čerstvého ovocia, jogurtu a kokosového mlieka. „Nielen deti, ale aj mnohí dospelí majú problém s konzumáciou aspoň 3 – 5 kusov ovocia či zeleniny denne. Nespochybňujem názor, že najlepšie zelenina a ovocie sú čerstvé, so všetkou vlákninou, no rôzne ovocné kokteily či smoothies sú príjemnou, praktickou a pri kvalitnom mixéri či odšťavovači aj rýchlou alternatívnou,“ hovorí Miška.

Netradičné nátierky nielen na raňajky
Kedysi nátierka znamenala tavený syr, maslo a lyžičku mletej papriky, dnes to môže byť celkom inak. Ponúknite svojim ratolestiam niečo netradičné, zdravé a zároveň zaujímavé – napríklad výbornú čokoládovú nátierku z avokáda alebo cícerový hummus (cícerová nátierka/dip), nátierku z pečeného baklažánu, olivovú tapenádu (pastu z čiernych olív) či guacamole (avokádovú nátierku). Určite im zachutí, najmä ak im chlebíky ozdobíte podľa svojej fantázie a ich obľúbených zvieratiek či postavičiek. „Hummus je jedným z jedál, ktoré ak si raz pripravíte, som presvedčená, že sa k nemu budete vracať pravidelne. Ja som ho prvýkrát pripravila v rámci švédskych stolov na narodeninovú oslavu svojho syna a hneď niekoľko hostí si pýtalo recept. Hummus má niekoľko pozitív, medzi ktoré patrí jeho vynikajúca chuť, dlhá trvanlivosť a schopnosť zasýtiť aj pre veľkých hladošov. Slovo hummus v arabčine označuje cícer, takže ani tí najväčší skeptici sa nemusia obávať, že by tento názov naznačoval niečo iné,“ vysvetľuje Miška.

Plnené vajíčka
Vajíčka nepatria len k Veľkej noci, spestrite deťom ich konzumáciu ozdobením plnených vajíčok v tvare rôznych zvieratiek či hríbikov. Na plnku vám stačia vajíčka, bryndza alebo ricotta a horčica. Staršie deti vám môžu pokojne pomáhať – máte tak postarané o program na prázdninové ráno či popoludnie.


Varenie aj jedenie je najmä o radosti


Na stránke Hravo a Zdravo spolu o Tescom radí Miška Králiková o všetkom, čo k vareniu patrí. Napríklad aj o tom, ako dostať muža do kuchyne. Zdravé varenie podľa Mišky nie je žiadna veda: „Dôležité je neprejedať sa, ale ani si neodopierať. Čím viac si niečo budete odopierať, tým viac sa naša myseľ na to jedlo uprie. Riaďte sa pravidlom všetko s mierou. Ak máte večer chuť na kus koláča, povedzte si, že si ho môžete dať, ale lepšie a bez výčitiek to bude ráno ku káve.“ S radami od Mišky sa pritom možno ľahko stať aj odborníkom na kuchyňu – dozviete sa, čo presne znamená blanšírovanie či konfitovanie. „V neposlednom rade – varenie si užívajte. Pozvite priateľov, nestresujte sa, že ste nestihli všetko upratať či navariť. O tom to nie je. Endorfíny, hormóny šťastia, nám pomáhajú, aby sme nepriberali. A varenie a spoločná kuchyňa majú byť práve o tom. Stolovanie nemusí byť dokonalé ako zo stránok časopisu, stačí, že sú spolu ľudia, ktorí sa majú radi,“ uzatvára Miška.

Rady mamičky Mišky Králikovej pre hravé a zdravé stravovanie:


- Domáce cereálie môžete konzumovať dvoma spôsobmi: ako studené cereálie v tekutine (nasypané v mlieku, jogurte a pod.) alebo ako raňajkovú kašu zaliatu horúcim mliekom či vodou, pokojne aj predchádzajúci večer. Do rána kaša krásne napučí a cereálie zmäknú.
- Deti radšej vypijú alebo zjedia to, čo nepoznajú, z obľúbeného tanierika alebo pohára. Obľúbené sú napríklad misky z rozpolených kokosových orechoch alebo poháre s obľúbenými rozprávkovými hrdinami.
- Ako naučiť deti jesť zeleninu? Zistila som, že zeleninu, a najmä jej štruktúru deti neodhalia v krémovej polievke. Odvtedy som vynašla množstvo krémových polievok z rôznych druhov zeleniny a problém bol vyriešený!
- Ak napríklad vaše deti milujú hranolčeky, ponúknite im zdravú nenápadnú zeleninovú alternatívu z klasických zemiakov, zo sladkých zemiakov, zeleru či z mrkvy. Ja ich podávam s rozmanitými dipmi – domácim kečupom, jogurtovo-bylinkovým či syrovým dipom.
- Vyberajte si kvalitné alternatívy – namiesto majonézy zvoľte jogurt, namiesto tučnej čokolády si vyberajte 70 % druhy, namiesto sterilizovanej zeleniny a ovocia siahnite po ich čerstvých náprotivkoch, namiesto bieleho pečiva si vyberte tmavé, celozrnné.
- Viac tipov nájdete na: http://www.tesco.sk/hravo-a-zdravo/


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Skupina vtrhla do parlamentu a kričala, že chce prevziať moc
<< predchádzajúci článok
Prezident prijal laureátov na Zlatý záchranársky kríž za rok 2013