|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
18. mája 2015
Ak reťazce nevyjdú pekárom v ústrety, prácu môže stratiť až 3000 ľudí
Únia priemyselných pekárov (ÚPP) SR varuje pred hromadným prepúšťaním. Ak sa politika obchodných reťazcov nezmení, hrozí, že niektoré podniky skrachujú a o prácu príde 3000 zamestnancov pekární. ...
Zdieľať
Bratislava 18. mája (TASR) – Únia priemyselných pekárov (ÚPP) SR varuje pred hromadným prepúšťaním. Ak sa politika obchodných reťazcov nezmení, hrozí, že niektoré podniky skrachujú a o prácu príde 3000 zamestnancov pekární. Väčšina veľkých pekární je už tretí rok po sebe v strate. Únia preto vyzvala spoločnosti Tesco, Billa, Lidl a Kaufland, aby prehodnotili svoju obchodnú politiku a aby odkupovali pečivo za ceny, na ktorých by pekári neprerábali a poskytovali by im aj priestor na primeranú maržu.
"Ak reťazce ceny voči ekonomickej realite nezreálnia, môže sa stať, že veľké pekárne prestanú vyrábať napríklad rožky. Takto by ich zrejme boli nútené sčasti nahradiť napríklad drahšími mrazenými výrobkami zo zahraničia. Na úkor čerstvosti by sa tiež rozmohli chladené a dopekané výrobky. Priamym dôsledkom neriešenia katastrofálneho stavu, v ktorom sa pekárenský sektor nachádza, bude aj hromadné prepúšťanie," varoval predseda ÚPP Slavomír Moravčík.
Veľké pekárne vo vysoko konkurenčnom prostredí sú v dôsledku tlaku maloobchodných reťazcov dlhodobo nútené predávať niektoré produkty, najmä základné pekárenské výrobky, za ceny nižšie, ako sú ekonomicky oprávnené náklady. Alarmujúca situácia sa týka najmä chleba a klasických 40-gramových rožkov, ktoré sú pre existenciu veľkých pekární životne dôležité. Sedem spoločností združených v únii napríklad denne vyprodukuje približne štyri milióny rožkov pre 5000 odberných miest.
Súčasný stav je podľa priemyselných pekárov dôsledkom dlhodobého razantného tlaku reťazcov na znižovanie cien pekárenských výrobkov a neustáleho rastu cien vstupov. Konkurenčný cenový boj pekární vyvolaný tlakom veľkoodberateľov dostal sektor na hranicu ekonomického kolapsu.
Medzi rokmi 2004 až 2014 sa cena múky plošne zvýšila približne o 38 %, náklady na zamestnancov stúpli o 20 % a ceny energií a nákladov spojených s logistikou zhodne o 10 %. Vyplýva to z analýzy ekonomicky oprávnených nákladov, ktorú v tomto roku pre úniu vypracoval Výskumný ústav ekonomický pri Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. "Paradoxne, cena pre veľkoodberateľov v prípade rožkov za rovnaké obdobie klesla takmer o 6 % a cena pšenično-ražného chleba o 12,6 %," konštatoval Moravčík. Aj preto sú mzdy pekárov najnižšie z celého domáceho potravinárskeho sektora. "Dosahujú v priemere len 590 eur, čo je približne o štvrtinu menej ako v ostatných odboroch. Veríme, že aj reťazce si uvedomia svoju spoločenskú zodpovednosť a korektným prístupom nám namiesto hroziaceho hromadného prepúšťania umožnia, okrem iného, dosiahnuť lepšiu životnú úroveň našich zamestnancov," povedal šéf ÚPP. Dodal, že členovia únie sa snažia dosiahnuť základné pravidlá cenotvorby z pohľadu ekonomicky oprávnených nákladov zakotvených aj v zákone o cenách či v zákone o neprimeraných obchodných podmienkach, ktorých predmetom sú potraviny. "Podporujeme zdravé konkurenčné prostredie, ktoré by malo viesť k pozdvihnutiu pekárenského odvetvia na Slovensku," povedal Moravčík.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
"Ak reťazce ceny voči ekonomickej realite nezreálnia, môže sa stať, že veľké pekárne prestanú vyrábať napríklad rožky. Takto by ich zrejme boli nútené sčasti nahradiť napríklad drahšími mrazenými výrobkami zo zahraničia. Na úkor čerstvosti by sa tiež rozmohli chladené a dopekané výrobky. Priamym dôsledkom neriešenia katastrofálneho stavu, v ktorom sa pekárenský sektor nachádza, bude aj hromadné prepúšťanie," varoval predseda ÚPP Slavomír Moravčík.
Veľké pekárne vo vysoko konkurenčnom prostredí sú v dôsledku tlaku maloobchodných reťazcov dlhodobo nútené predávať niektoré produkty, najmä základné pekárenské výrobky, za ceny nižšie, ako sú ekonomicky oprávnené náklady. Alarmujúca situácia sa týka najmä chleba a klasických 40-gramových rožkov, ktoré sú pre existenciu veľkých pekární životne dôležité. Sedem spoločností združených v únii napríklad denne vyprodukuje približne štyri milióny rožkov pre 5000 odberných miest.
Súčasný stav je podľa priemyselných pekárov dôsledkom dlhodobého razantného tlaku reťazcov na znižovanie cien pekárenských výrobkov a neustáleho rastu cien vstupov. Konkurenčný cenový boj pekární vyvolaný tlakom veľkoodberateľov dostal sektor na hranicu ekonomického kolapsu.
Medzi rokmi 2004 až 2014 sa cena múky plošne zvýšila približne o 38 %, náklady na zamestnancov stúpli o 20 % a ceny energií a nákladov spojených s logistikou zhodne o 10 %. Vyplýva to z analýzy ekonomicky oprávnených nákladov, ktorú v tomto roku pre úniu vypracoval Výskumný ústav ekonomický pri Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. "Paradoxne, cena pre veľkoodberateľov v prípade rožkov za rovnaké obdobie klesla takmer o 6 % a cena pšenično-ražného chleba o 12,6 %," konštatoval Moravčík. Aj preto sú mzdy pekárov najnižšie z celého domáceho potravinárskeho sektora. "Dosahujú v priemere len 590 eur, čo je približne o štvrtinu menej ako v ostatných odboroch. Veríme, že aj reťazce si uvedomia svoju spoločenskú zodpovednosť a korektným prístupom nám namiesto hroziaceho hromadného prepúšťania umožnia, okrem iného, dosiahnuť lepšiu životnú úroveň našich zamestnancov," povedal šéf ÚPP. Dodal, že členovia únie sa snažia dosiahnuť základné pravidlá cenotvorby z pohľadu ekonomicky oprávnených nákladov zakotvených aj v zákone o cenách či v zákone o neprimeraných obchodných podmienkach, ktorých predmetom sú potraviny. "Podporujeme zdravé konkurenčné prostredie, ktoré by malo viesť k pozdvihnutiu pekárenského odvetvia na Slovensku," povedal Moravčík.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR