|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 5.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Imrich
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
21. apríla 2019
Aj za sviatočným stolom treba myslieť na svoje zdravie
Aj za sviatočným stolom plným majonézového šalátu, klobás či údeného mäsa treba myslieť na svoje zdravie. S prejedaním sa prichádza ruka v ruke tichý ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc
Bratislava 21. apríla (TASR) – Aj za sviatočným stolom plným majonézového šalátu, klobás či údeného mäsa treba myslieť na svoje zdravie. S prejedaním sa prichádza ruka v ruke tichý zabijak cholesterol. Jeho zvýšená hladina rapídne zvyšuje riziko infarktu alebo mozgovej mŕtvice. Upozorňujú na to viacerí odborníci.Vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Alžbeta Béderová v tejto súvislosti pripomenula slová starogréckeho lekára Hippokrata. "Pred viac ako 2000 rokmi považoval za najdôležitejšie faktory ovplyvňujúce zdravie človeka čerstvý vzduch, čistú vodu, správnu životosprávu a vhodnú stravu. 'Nech je jedlo vašim liekom,' povedal a tieto slová platia aj dnes," zdôraznila.
Pripomenula, že jedlo treba predovšetkým konzumovať uvedomele a kombinovať v strave také potraviny, ktoré obsahujú v primeranom množstve nasýtené živočíšne tuky. Podľa Béderovej nemožno zabúdať na potraviny, ktoré sú nositeľmi ochranných faktorov.
"Sú to vláknina, minerálne látky a stopové prvky, vitamíny E, C, A, karotenoidy, flavonoidy, enzýmy a ďalšie biologicky aktívne komponenty. Preto zaraďujeme do jedálneho lístka v dostatočnom množstve ovocie, zeleninu, orechy, obilniny, strukoviny, ryby. Pri kuchynskej úprave jedál preferujeme varenie, dusenie, správne grilovanie pred pečením, vysmážaním a fritovaním," upozornila s tým, že vyvážená strava by nemala chýbať ani na sviatočnom stole.
Nárok na vyšetrenie hladiny cholesterolu majú na preventívnych prehliadkach dospelí len v 18. roku a následne až v 40. roku života. Problémom však je, že ak sa aj jeho hladina v krvi počas rokov postupne zvyšuje, zdravotné ťažkosti sa najprv nemusia prejaviť.
Veľkonočné prejedanie sa týka aj najmenších. Detská obezita je podľa viacerých odborníkov vážnym problémom, a to nielen estetickým, ale predovšetkým zdravotným. Častými príčinami sú nesprávne stravovanie sa a nedostatok pohybu.
Detská obezita spôsobuje mnohé ochorenia už v detskom, ale aj neskôr v dospelom veku. Môžu to byť napríklad cukrovka, ochorenia pohybového aparátu, zvýšený krvný tlak, ochorenia ciev, nádorové ochorenia alebo ochorenia srdca.
Viacero odborníkov preto poukazuje na to, že veľkonočné sviatky a niekoľko voľných dní by tak mali byť skôr o pohybe v prírode, stretávaní sa s priateľmi či s rodinou než o sedení pri prehýbajúcich sa stoloch.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR