|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Doboš
Londýn/Bern/Toulouse/Bratislava 21. októbra (TASR) - Docenenie jabĺk, ich odrôd a zároveň uvedomenie si významu ovocných sadov patrí medzi hlavné náplne osláv Dňa jablka (Apple Day), známeho aj pod názvom Deň pôvodných odrôd jabĺk. Pripomína sa každý rok 21. októbra, alebo najbližšie k tomuto termínu. Iniciovala ho britská organizácia Common Ground v roku 1990 a už v roku 1991 sa konalo vyše 50 podujatí. V roku 2000 organizátori pripravili vyše 600 podujatí nielen vo Veľkej Británii, ale aj na svete.Podobne ako v minulosti aj v roku 2015 sa Deň jabĺk v rôznych krajinách konal, alebo ešte len bude konať v rôznych termínoch. V Českej republike na zámku Sychrov pripadla Slavnost jablka na 3. októbra, v Bruseli, hlavnom meste Belgicka, boli 4. októbra, ale v ďalších častiach krajiny sú naplánované na nedeľu 25. októbra, vo Švajčiarsku sa slávnosti jablka uskutočnili už 18. septembra. Mimochodom, vo Švajčiarsku aj vo Francúzsku sa jablko radí medzi najobľúbenejšie ovocie. Podľa švajčiarskej Informačnej roľníckej agentúry (AGIR) jeden Švajčiar skonzumuje ročne 18 kilogramov jabĺk.
Podľa organizátorov Dňa jabĺk jeho hlavným obsahom má vždy byť oslava aj zdôrazňovanie bohatstva odrôd tohto ovocia. Podstatná myšlienka dňa spočíva v tom, aby človek nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti.
Na Deň jabĺk sa človek na rôznych podujatiach má možnosť oboznámiť s množstvom odrôd tohto ovocia, môže ochutnať jedlá i nápoje, ktoré sa z neho dajú pripraviť. Jablká sa uplatňujú v teplých i studených, slaných i sladkých pokrmoch. Napokon pestrosťou spracovania jabĺk si jednotlivé kultúry a lokality zachovávajú kus svojej výnimočnosti a jedinečnosti.
Kto na Slovensku by nepoznal jablčník, jablkovú, jablkovo-orechovú, jablkovo-makovú štrúdľu, či divinu s jablkami, jablkové pyré, jablkový kompót, jablkovú šťavu, kto by ho nestretol aspoň raz v kvasenej kapuste?
Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú - jablko denne prospieva zdraviu. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus, môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou. Odborníci dodávajú, že jablko má protizápalové, mikrobiologické a krvotvorné účinky. Nepochybne aj preto sa slovo jablko dostalo do ustálených spojení či idiomov. Napríklad: "Denne jedno jablko pre zdravie".
Na Slovensku sa vďaka Slovenskému zväzu záhradkárov dozvedáme, kto sa v danom roku stal víťazom súťaže o Najkrajšie jablko. Na svojej internetovej stránke Slovenský zväz záhradkárov avizuje celoslovenskú súťaž O najkrajšie jablko i O najkrajšiu hrušku v rámci 6. ročníka výstavy ovocia, potrieb pre záhradkárov a farmárskych produktov Jahrada v dňoch 23.-24. októbra 2015 na Výstavisku EXPO CENTER v Trenčíne.
Jablko sa na Slovensku stalo aj iným symbolom - symbolom boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Európska asociácia líg proti rakovine na jeseň každého roku vyhlasuje Týždeň proti rakovine. V rámci neho sa slovenská Liga proti rakovine (LPR) zapája do aktivít prevažne preventívneho a výchovného zamerania. Počas Týždňa proti rakovine sa tradične konal aj Deň jabĺk, ktoré dobrovoľníci rozdávali občanom, aby pamätali na zdravý štýl života.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR