|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Piatok 15.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Leopold
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
04. júla 2013
Agrorezort zadefinoval slovenskú potravinu, získa Kvalitu SK
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zverejnilo definíciu slovenskej potraviny. Kritériá, ktoré budú musieť výrobcovia dodržať, aby mohli potraviny označiť za slovenské, ...
Zdieľať
BRATISLAVA 4. júla (WEBNOVINY) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zverejnilo definíciu slovenskej potraviny.
Kritériá, ktoré budú musieť výrobcovia dodržať, aby mohli potraviny označiť za slovenské, upravuje vyhláška o propagácii a marketingu poľnohospodárskych produktov a potravín.
Označenie slovenská potravina dostanú len tie výrobky, ktoré budú obsahovať 75 % domácich surovín a prísad z ich celkovej spotreby. Pridaná voda sa do tohto množstva nezapočítava. Navyše, všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území SR.
Vyhláška však pozná aj výnimky. "Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v Slovenskej republike dopestovať, získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel domácich surovín a prísad v nich nemusí byť dodržaný," uvádza materiál MPRV.
Zložky neslovenského pôvodu však budú musieť byť označené. Potraviny, ktoré splnia všetky podmienky stanovené vyhláškou, budú môcť používať značku Kvalita SK. Producenti o ňu budú musieť požiadať, po preverení všetkých náležitostí bude podľa slov Ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka jej používanie bezplatné.
Vyhláška z dielne MPRV taktiež definuje pojmy ako regionálna a farmárska potravina. Regionálna potravina je typická pre danú oblasť Slovenska a musí odtiaľ pochádzať aspoň polovica surovín na jej výrobu. Farmárska potravina musí obsahovať suroviny dopestované alebo získané od zvierat na slovenskej farme a musí tam byť aj vyrobená.
Kritériá, ktoré budú musieť výrobcovia dodržať, aby mohli potraviny označiť za slovenské, upravuje vyhláška o propagácii a marketingu poľnohospodárskych produktov a potravín.
Označenie slovenská potravina dostanú len tie výrobky, ktoré budú obsahovať 75 % domácich surovín a prísad z ich celkovej spotreby. Pridaná voda sa do tohto množstva nezapočítava. Navyše, všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území SR.
Vyhláška však pozná aj výnimky. "Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v Slovenskej republike dopestovať, získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel domácich surovín a prísad v nich nemusí byť dodržaný," uvádza materiál MPRV.
Zložky neslovenského pôvodu však budú musieť byť označené. Potraviny, ktoré splnia všetky podmienky stanovené vyhláškou, budú môcť používať značku Kvalita SK. Producenti o ňu budú musieť požiadať, po preverení všetkých náležitostí bude podľa slov Ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka jej používanie bezplatné.
Vyhláška z dielne MPRV taktiež definuje pojmy ako regionálna a farmárska potravina. Regionálna potravina je typická pre danú oblasť Slovenska a musí odtiaľ pochádzať aspoň polovica surovín na jej výrobu. Farmárska potravina musí obsahovať suroviny dopestované alebo získané od zvierat na slovenskej farme a musí tam byť aj vyrobená.