|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Sobota 23.11.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Klement
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
29. januára 2017
Agropotravinársky sektor tiež dlhodobo trpí nedostatkom zamestnancov
Ilustračná snímka
Zdieľať
Ilustračná snímka Foto: TASR - Henrich Mišovič
Bratislava 29. januára (TASR) - Agropotravinársky sektor patrí dlhodobo k tým oblastiam národného hospodárstva, ktoré sa vyznačujú nedostatkom zamestnancov. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová."Počas transformačného obdobia poklesol počet pracujúcich v hlavnom zamestnaní z 351.200 v roku 1989 na 81.600 osôb v roku 2005, teda na 23,2 %. V poľnohospodárstve pracuje v súčasnosti jedna štvrtina, tento podiel je od roku 2000 relatívne stabilný," priblížila.
Od roku 2004 podľa nej pretrvával pokles pracujúcich v poľnohospodárstve až do roku 2013. V roku 2014 pracovalo v poľnohospodárstve 51.500 osôb, čo znamenalo medziročné zvýšenie o 1,8 %.
Úbytok pracovných síl v odvetví podľa Holéciovej úzko súvisí s vyľudňovaním vidieka. Poľnohospodárskym podnikom chýbajú najmä zamestnanci vyučení v odboroch poľnohospodár–mechanizácia. Rovnako je však dopyt aj po sezónnych pracovníkoch. Potravinári pociťujú akútny nedostatok zamestnancov napríklad v pekárenskom odvetví. Chýba nielen staršia generácia, ale najmä mladí ľudia, ktorí stále nemajú motiváciu ísť pracovať do tak náročného odvetvia, akým je agropotravinársky sektor.
"Z 10 až 12 študentov, ktorí študujú na strednej škole v Liptovskom Mikuláši, nám reálne do pekárne nastúpi jeden až dvaja absolventi. Zvyšok odchádza hľadať si iné uplatnenie na trhu. Nemajú záujem o prácu v pekárenskom priemysle," priblížil situáciu s nedostatkom pracovníkov v pekárenskom odvetví Slavomír Moravčík, člen predstavenstva SPPK a zároveň riaditeľ Liptovských pekární a cukrární VČELA – Lippek, Liptovský Mikuláš.
Zamestnávatelia v agropotravinárskom sektore sa podľa Holéciovej pravidelne zúčastňujú náborov žiakov do stredných odborných škôl (SOŠ). Novinkou, ktorú pre budúci školský rok 2016/2017 pripravili tri SOŠ poľnohospodárskeho zamerania v Pruskom, Moldave nad Bodvou a Rimavskej Sobote, je experimentálny študijný odbor agromechatronik.
"Absolvent školy bude vzdelaný v základoch strojárstva, automatizácie, hydrauliky, pneumatiky, mechatroniky či mechaniky. Zvládne nielen obsluhu poľnohospodárskych strojov a zariadení, ale aj ich údržbu, diagnostiku a odstraňovanie porúch. Bude teda vedieť ovládať poľnohospodársku techniku, ale počas štúdia získa aj základy ekonomiky, účtovníctva, marketingu a manažmentu v poľnohospodárstve. Absolventi budú vhodnými zamestnancami pre poľnohospodárske podniky, ale aj pre predajcov techniky či opravárenské dielne. Agromechatronik – experimentálny študijný odbor - má šancu posilniť tradíciu poľnohospodárskeho školstva na Slovensku," poznamenala.
Ďalšou možnosťou ako zvýšiť počet zamestnancov v odvetviach, ktorým chýbajú zamestnanci, je podľa hovorkyne SPPK systém duálneho vzdelávania. "Ponúkajú ho aj zamestnávatelia v poľnohospodárskych a potravinárskych firmách. Pre budúci školský rok bude do systému zapojených 36 agropotravinárskych firiem. Záujem majú okrem vzdelaných pekárov a cukrárov, aj o mäsiarov alebo biochemikov, ktorí by našli uplatnenie v mliekarenskej výrobe," dodala Holéciová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR