|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Nedeľa 22.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Adela
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
24. júla 2008
Agrárny klub navrhuje zníženie DPH na potraviny
Ústredný klub pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa domnieva, že daň z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny by mala byť v období prechodu na euro znížená na 10 %. Ako na stredajšom ...+VIDEO
Zdieľať
SLÁDKOVIČOVO 24. júla (WEBNOVINY) - Ústredný klub pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa domnieva, že daň z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny by mala byť v období prechodu na euro znížená na 10 %. Ako na stredajšom stretnutí s novinármi v Sládkovičove ďalej povedal predseda Zväzu spracovateľov mlieka Vladimír Chovan, neublížilo by to ani štátnemu rozpočtu. Podľa neho, týkalo by sa to približne desiatich druhov potravín. Ak by sa DPH na potraviny znížila na uvedenú úroveň, štátny rozpočet by podľa agrárneho klubu prišiel zhruba o 3 mld. Sk (99,58 mil. €). Otázka tvorby a regulácie cien potravín je podľa Chovana vec, ktorá sa dá zneužiť. "Silní hráči si však dokážu pripraviť situáciu," pokračoval. Ako ďalej uviedol predseda mliekarenského zväzu, zníženie DPH súvisí aj s faktom, že v prvom štvrťroku 2008 mliekarenský sektor zaznamenal medziročný pokles spotreby mliečnych výrobkov o 14 %. "V spotrebe mliečnych výrobkov sa Slovensko zaraďuje v Európskej únii na jedno z posledných miest," informoval ďalej V. Chovan. V spracovaní a predaji mlieka v SR podľa neho vládne veľká trhová deformácia, lebo ak klesá vstupná cena suroviny, teda mlieka, tak by mala klesnúť aj maloobchodná cena mliečnych výrobkov, aby si ich občania mohli kúpiť. Ústredný klub pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa domnieva, že daň z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny by mala byť v období prechodu na euro znížená na 10 %. Ako na stredajšom stretnutí s novinármi v Sládkovičove ďalej povedal predseda Zväzu spracovateľov mlieka Vladimír Chovan, neublížilo by to ani štátnemu rozpočtu. Podľa neho, týkalo by sa to približne desiatich druhov potravín. Ak by sa DPH na potraviny znížila na uvedenú úroveň, štátny rozpočet by podľa agrárneho klubu prišiel zhruba o 3 mld. Sk (99,58 mil. €).
Ako príklad trhovej deformácie uviedol, že keď v Európskej únii v júni - júli 2007 začala cena surového mlieka stúpať, slovenskí spracovatelia vtedy nezvýšili predajné ceny ani o halier. Obchodné reťazce však podľa jeho informácií ceny mliečnych výrobkov začali zvyšovať. "Naopak, keď v marci 2008 začala v Európe cena kravského mlieka klesať, spotrebiteľské ceny mliečnych výrobkov v predajniach obchodných reťazcov nezačali na tento pokles ceny reagovať ihneď," dodal. Ako ďalšiu trhovú deformáciu v spolupráci výrobca - obchodník uviedol systém rôznych tzv. bonusov, ktoré spracovateľské potravinárske firmy platia obchodným reťazcom, čím im prakticky vracajú svoj profit. "Ak napríklad kilogram eidamského syra spracovateľ v máji 2008 predával reťazcu za priemerne 140,33 Sk (4,66 €), tak reťazec ho predával za 170,79 Sk (5,67 €)," informoval ešte V. Chovan. Ak však spracovateľ "musí" podľa neho spätne zaplatiť obchodnému reťazcu 15-percentný bonus, tak prakticky kilogram syra nepredal za 140,33 Sk (4,66 €), ale za 119,30 Sk (3,96 €). SITA
Ako príklad trhovej deformácie uviedol, že keď v Európskej únii v júni - júli 2007 začala cena surového mlieka stúpať, slovenskí spracovatelia vtedy nezvýšili predajné ceny ani o halier. Obchodné reťazce však podľa jeho informácií ceny mliečnych výrobkov začali zvyšovať. "Naopak, keď v marci 2008 začala v Európe cena kravského mlieka klesať, spotrebiteľské ceny mliečnych výrobkov v predajniach obchodných reťazcov nezačali na tento pokles ceny reagovať ihneď," dodal. Ako ďalšiu trhovú deformáciu v spolupráci výrobca - obchodník uviedol systém rôznych tzv. bonusov, ktoré spracovateľské potravinárske firmy platia obchodným reťazcom, čím im prakticky vracajú svoj profit. "Ak napríklad kilogram eidamského syra spracovateľ v máji 2008 predával reťazcu za priemerne 140,33 Sk (4,66 €), tak reťazec ho predával za 170,79 Sk (5,67 €)," informoval ešte V. Chovan. Ak však spracovateľ "musí" podľa neho spätne zaplatiť obchodnému reťazcu 15-percentný bonus, tak prakticky kilogram syra nepredal za 140,33 Sk (4,66 €), ale za 119,30 Sk (3,96 €). SITA