|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Pondelok 23.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Nadežda
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
5 tipov na prípravu lahodnej kávy
Keď sa povie „čierne zlato“, čo vám napadne ako prvé? Arabským šejkom sa s najväčšou pravdepodobnosťou vybaví ropa a nám bežným smrteľníkom? Káva.
Zdieľať
Nápoj, ktorý nás každé ráno nakopne predtým, ako sa ideme pustiť do dlho odkladanej tvorby design manuálu či kosenia trávnika. Káva nás vždy dokáže povzbudiť. Na čo si však dať pozor, aby naozaj chutila skvele? Tieto štyri tipy vám poradia
1. Kvalita kávy
Toto je úplný základ – kvalitná káva. Aj tu platí to isté ako pri varení jedla – výsledok je taký dobrý, ako dobré suroviny sme použili. Zabudnite na bezpohlavné kávy zo supermarketu a nájdite si v svojom meste pražiareň, kde budete mať vždy čerstvú a hlavne kvalitnú kávu. Prečo je to dôležité?
2. Pravidlo 15
Pravidlo 15 je síce striktné, ale ak sa ním budete riadiť, káva bude skutočne lahodná. Čo však tých „15“ znamená? Keď sa káva zozbiera, mala by byť upražená najneskôr do 15 mesiacov. Týmto to však nekončí, ďalšia 15-ka hovorí o tom, že po pražení by ste ju mali zomlieť najneskôr do 15 dní. A ešte je tu jedna 15-ka, ktorá hovorí, že zaliať kávu by ste mali najneskôr 15 minút po zomletí. Skúsite to?
3. Kvalita vody
Voda tvorí kávu z 99 %, aj preto je jej kvalita veľmi dôležitá. Ak máte príliš tvrdú, páchnucu či inak nekvalitnú vodu, urobte všetko preto, aby ste ju nepoužívali – filtračná kanvica, balená voda či prírodný prameň. Aj toto vám pomôže zlepšiť chuť kávy.
4. Teplota vody
Dajte si pozor na to, akú teplotu má voda pri zalievaní. Kávu sa odporúča zalievať vodou s teplotou 90 °C. Ako zistiť, koľko má stupňov, keď nemáme po ruke špeciálne teplomery? Jednoducho, po zovretí vody ju nechajte odstáť približne 30-40 sekúnd a vtedy sa nestane, že kávu spálite a bude mať nahorklú chuť.
5. Čistota
Aj čistota má výrazný podiel na chuti vašej kávy, preto vždy dôkladne umyte zariadenie na prípravu kávy. Je jedno, či používate kávovary, džezvu, koťogo, rýchlovarnú kanvicu, alebo pressostroj – vyčistite svoje „náradie“ po každom použití. Ak budete dodržiavať týchto 5 pravidiel, vaša káva bude skutočne lahodná.