|
Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
Utorok 31.12.2024
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
Meniny má Silvester
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
Úvodná strana | Včera Archív správ Nastavenia |
|
Kontakt | Inzercia |
|
Denník - Správy |
|
|
Prílohy |
|
|
Pridajte sa |
|
Ste na Facebooku? Ste na Twitteri? Pridajte sa. |
|
|
|
Mobilná verzia |
ESTA USA |
27. septembra 2013
Prednosťou mangalíc je kvalitná šunka a zdravšia masť, hovorí chovateľ
Plemeno ošípanej mangalice pripomínajúce ovce pochádza z Veľkej uhorskej nížiny, vyšľachtili ho v roku 1833 skrížením plemena z Bakoňského lesa s polodivými sviňami. Chovajú ho najmä v Maďarsku. Mäso a výrobky z neho sú ...
Zdieľať
Plemeno ošípanej mangalice pripomínajúce ovce pochádza z Veľkej uhorskej nížiny, vyšľachtili ho v roku 1833 skrížením plemena z Bakoňského lesa s polodivými sviňami. Chovajú ho najmä v Maďarsku. Mäso a výrobky z neho sú vyhľadávané pre svoju šťavnatosť, jemnosť a konzistenciu. V Zemplínskom Branči pri Trebišove ich začal chovať Ladislav Bizub. Foto: TASR/Roman Hanc
Zemplínsky Branč 27. septembra (TASR)- Mangalice sú plemeno prasiat s dlhou vlnitou až kučeravou srsťou, ktorá im umožňuje pásť sa vonku aj v tuhej zime. Tím dosahuje prirodzený prírastok masti s obsahom veľkého množstva tzv. dobrého cholesterolu. Chovu týchto zvierat sa nedávno zo záujmu začal venovať Ladislav Bizub na farme v Zemplínskom Branči (okr. Trebišov)."Pre mňa je to koníček, ale podľa posledných výskumov lekárov sa masť mangalice rovná olivovému oleju, tak to chceme vyskúšať. Budeme ich porážať, keď prídu prvé mrazy, a uvidíme, aký bude výsledok," hovorí chovateľ.
Plemeno pripomínajúce vzhľadom ovce pochádza z Veľkej uhorskej nížiny, vyšľachtili ho v roku 1833 skrížením plemena z Bakonského lesa z polodivými sviňami. Chovajú ho najmä v Maďarsku. Mäso a výrobky z neho sú vyhľadávané pre svoju šťavnatosť, jemnosť a konzistenciu.
Mangalice majú podľa Bizuba veľmi malé karé, avšak slušné šunky. "Využiteľného mäsa majú iba 35 percent, zvyšok je masť a slanina. Dajú sa z toho robiť klobásy, tie sú pomerne mastné, ale robia sa šunky, prosciuttá. Tie majú najväčšiu hodnotu, pretože to je tzv. lahôdkové mäso zo zadnej šunky," priblížil. Slanina z mangalíc, hoci je mastná, sa podľa neho rozpúšťa na jazyku a chuťovo je vynikajúca.
Schopnosť priberania je u mangalíc podľa chovateľa zhruba až o 50 i viac percent menšia ako u tradičných bielych ošípaných. V chove má v súčasnosti zhruba 30 kusov.
Koníčkom je pre Bizuba aj chov vietnamských prasiat, ktoré sú taktiež zaujímavé už svojim vzhľadom. "Veľmi dobre sa množia, nepotrebujú veľkú opateru, vedia tiež všetko vypásť a pojesť odpad z jedla," dodal.
.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR